В България ще се стигне до момента на някаква защита,

...
В България ще се стигне до момента на някаква защита,
Коментари Харесай

Д-р Илиев: Много хора ще са с трайни здравословни последици след COVID-19

 " В България ще се стигне досега на някаква отбрана, само че огромният проблем ще е, че доста хора ще са с трайни здравословни последствия " споделя за " Монитор " специалистът по сигурност на имунизациите и началник на лаборатория в Берн

- Д-р Илиев, очаквахте ли да стигнем до такава усложнена обстановка в страната във връзка с пандемията?

- За страдание, да. Очаквах го и това мнение се споделяше и от други специалисти на международно равнище. Беше ясно, че страните с невисок % на имунизация ще се изправят пред нова вълна.

- Как си обяснявате това съмнение във имунизациите, живеем съвсем две години в коронавирус конюнктура? Само неналичието на осведомителна акция ли е повода?

- Обяснявам си го с няколко детайла. Иска ми се да кажа, че повода е единствено в неналичието на осведомителна акция, само че не е единствено това. Преди няколко дни излезе прочуване за равнището на осведоменост на междинния българин и останах шокиран от данните. Сривът, който имаме в равнището на обучение през последните години, докара до понижено сериозно разбиране на протичащото се. Това е комбинирано с съмнение към институциите и на практика става дума за феномен, който виждаме в цяла Източна Европа. Тъй като хората нямаха опция да видят протичащото се на открито, останаха с усещане, че това е следващият трик на политиците.

- Но хората акцентират, че в Англия има висок % на имунизация, само че още веднъж огромен брой новозаразени, считат, че Израел към този момент не се дава като позитивен образец. Как ще отговорите на тези изказвания?

- Всъщност Израел продължава да е добър образец, тъй като след въвеждането на бустерната доза, честотата на заболяване измежду имунизираните понижа доста. И бих посъветвал такива критици да не гледат брой на новозаразени, а на тежко заболели и умряли. Там е огромната разлика. Ваксините защищават тъкмо от това, макар че даже и при делта разновидността, пазят сносно и от заразяване. Много е значимо протичането на заболяването да не е тежко, а точно това съумяха да пречупят страните с висок % на имунизирани.

- Наистина ли се оказва, че това е вълната на неимунизираните?

- За страдание се оказа тъкмо по този начин. Данните сочат, че на всички места по света тежко болните случаи и умрелите са най-вече неимунизирани.

- Протича ли делта разновидността по-тежко при децата или споделяте мнението на някои ваши сътрудници, които обявиха, че това не е по този начин, а просто имат срив на имунитета поради дългия престои у дома по време на онлайн образованието?

- Опитът от предходни епидемии демонстрира, че дългото затваряне на цялото общество и изолирането му усилва податливостта му към други инфекции. Причината е, че не се срещаме с тях през годината. Те не дават дълготраен имунитет. При делта вълната следим, че в действителност е доста по-заразна. Ако преди имаше случаи в едно семейство някой да се разболее и другият да не се болести, в този момент това не е по този начин. Делта е много по-заразен, това важи и за децата. Трудно е обаче да се каже до каква степен по-тежко протича, тъй като при минали талази децата не бяха тествани.

- Кога обаче може да се чака намаляване на делта разновидността?

- Това е забавен въпрос. Все още науката няма пояснение за какво имаме талази при РНК вирусите. Обикновено при тях настава непринудено една вълна. Ако предприемем ограничения - изолираност, маски, ние я пречупваме. Ако не го създадем обаче, тя продължава да нараства и обгръща доста повече хора. Но се стига един миг, в който непринудено се пречупва сама. Никой не знае за какво се изяснява по този начин. Не зависи от имунитета, тъй като постоянно има хора, които не са се разболели. В момента се вижда, че тази коронавирус вълна е доста стръмна, нараства, не виждам омекотяване на този стадий. Не съм математик, само че допускам, че пикът ще е след две седмици.

- Работи ли съгласно вас мярката със зеления документ и би трябвало ли да се върнат дребните деца в учебно заведение? В същото време родители стачкуват, тъй като не желаят да тестват децата им, по какъв начин си обяснявате всичко това?

- Все още не мога да схвана за какво не желаят децата им да бъдат тествани, няма по-добро от това. Така те може да бъдат бързо предпазени, прегледани. Ако децата от 1-4 клас бъдат върнати при строги ограничения, няма да има проблеми. Но аз не мисля, че това ще се случи, не виждам да се съблюдава и мярката със зеления документ при заведенията. Опасявам се, че това ще има единствено противоположен резултат и ще е в допълнение поддържане на вълната. При сходен брой новозаразени в Германия, Франция, Швейцария, Испания и други, страната от дълго време щеше да е в цялостен локдаун и учебните заведения да са затворени, без да се разяснява въобще отваряне в близко бъдеще.

- Мислите ли, че цялостният локдаун няма да ни се размине, през днешния ден от здравното министерство заговориха, че трендът на пандемията се обръща?

- Може би тук ще се изразя популистки, само че считам, че обществата са изтощени от локдаун. Само че не биваше да стигаме досега, в който въобще да приказваме за това. Ако бяхме подходили с имунизация, в случай че беше обяснено на хората, че е значимо тези ограничения да се съблюдават, обстановката нямаше да се усложни толкоз. Вярно е, че на никого няма да бъде отхвърлен достъп до болница, само че няма да има кой да лекува. Страхувам се, че прочут временен едноседмичен локдаун е неминуем, само че за цялостен и дългогодишен съгласно мен нито нашето общество, нито западните към този момент са подготвени.

- Като приказваме за вълната на неимунизираните, огромен спор в обществото провокира тематиката за антителата и естествения имунитет. Кой е по-добрият, какво споделя науката?

- Тук давам два образеца. Единият е в Бразилия, когато при започване на пандемията през 2020 година се разболяха 60% от популацията. След това настъпи разновидност и за 4 месеца болести цялото общество. Тоест леката разновидност измества имунитета, основан от първото преболедуване, и го прескача. Ваксините са направени по този начин, че имат малко по-широк резултат. Дори да настъпи разновидност или нов вид, те са проектирани да припокриват разнообразни вариации. Това се назовава широчина на имунитета. Вторият детайл е продължителността на имунитета, до каква степен е дълготраен. Това, което знаем от сезонните коронавируси, които са баналните настинки, е, че техният резултат е сред 6 месеца и 4 години. Много варира. Затова персоналното ми мнение е, че продължителността на ваксини и натурален имунитет може би са сходни. Но комбинацията от след преболедуване и слагане на ваксина дава допустимо най-хубавия имунитет. Въпреки това не предлагам на никого да прекара. Защото след прекаран коронавирус, може да не усетите последствията незабавно, само че те да проличат след това, когато да речем спортувате, играете футбол. Тогава разбирате, че не сте в предходното положение. Затова не желая да сравнявам двата имунитета. Те са сходни, само че естественият варира.

- С този ритъм на имунизация обаче можем ли да приказваме в миналото за групов имунитет и по какъв начин се преборва такава пандемия?

- Има нещо, което се пропуща в изследвания - че доста от имунизираните нито се заразяват, нито придвижват вируса. Знае се, че ваксинираните хора доста по-малко заразяват останалите. Така че имунизирането би било добър вид да понижим количеството на вируса. Само тогава се понижава рискът от разновидности. Варианти ще има, вирусът няма да изчезне непринудено, задачата е да го сведем до най-малко, с цел да не му позволим да мутира. Да се надяваме скоро да усъвършенстваме имунизациите по този начин, че да покриват бъдещи разновидности. Според мен това ще стане. Фирмите създават, тестват, работят доста по въпроса. Но що се отнася до груповия имунитет, си мисля, че в България ще се стигне досега на доста преболедували и избран брой имунизирани. Ще имаме някаква отбрана, само че огромният проблем ще е, че доста хора ще са с трайни здравословни последствия - продуктивност, нови болести, а това ще натовари обществената и здравната система. Така че ще достигнем до обстановката, в която ще сме относително спокойни, само че този миг ще е далечен във времето и с висока цена. А и този имунитет няма да е доста дълготраен.

- Лекарствата добър вид ли са? Вече се тества в тази посока?

- Зависи от медикаментите. Колкото повече благоприятни условия имаме, толкоз по-добре.

- Само рискови групи ли би трябвало да слагат трета доза, или е наложително след избран интервал?

- За момента знаем, че успеваемостта на имунизацията на " Пфайзер " стартира да понижава след 5-6 месеца. Моят съвет е след шестия месец да се мисли за трета доза. Ваксината на " Модерна " дава по-стабилна отбрана и може би ще се наложи бустер малко по-късно, като се изключи рисковите групи. При векторните ваксини резултатът е постоянен във времето, само че при " Янсен " отбраната първоначално не е толкоз висока, колкото при РНК имунизациите, там бих предложил бустерна доза.

- Различна ли би трябвало да е третата доза от предходните, т.е., добре ли е да е от друга ваксина?

- До момента знаем, че една композиция от сходни ваксини уголемява имунния отговор. Но която и да се сложи, би било добре.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР