В България се повишават случаите на усложнения след ендопротезиране на

...
В България се повишават случаите на усложнения след ендопротезиране на
Коментари Харесай

Повишават се случаите на усложнения след ендопротезиране на колянна и тазобедрена става

В България се покачват случаите на затруднения след ендопротезиране на колянна или тазобедрена става, изключително инфекции, които могат да бъдат и съдбовни. Лечението им е доста мъчно и комплицирано, а триумфът не е обезпечен на 100%. За това сигнализира проф. доктор Пламен Кинов, шеф на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ и началник на Катедрата по ортопедия и травматология на МУ-София. Според него, с цел да се понижи честотата на затрудненията и да се подобрят резултатите след лекуване, е належащо да се покачва квалификацията на експертите, а болните да се лекуват в профилирани центрове за такава хирургия с подобаваща организация и компетентност.

„ Доказано е – центровете с огромен размер активност имат по-малко затруднения “, безапелационен е проф. доктор Кинов.

Именно това е задачата на идната Международната конференция по ревизионно протезиране на тазобедрената става, която ще се организира на 5 и 6 април 2024 година в София. Събитието ще събере в столицата водещите български и европейски хирурзи, които ще дискутират своя опит в лекуването на комплексните случаи на ревизионно протезиране. Организатор на Конференцията е Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, Катедрата по ортопедия и травматология на Медицински университет София и Фондация за ортопедични проучвания и образование под егидата на БОТА (Българска ортопедична и травматологична асоциация).

Форумът е интерактивен, с акцент на полемиките и обмяната на опит. Ще бъдат показани най-новите концепции при реорганизация на несполучливата тазобедрена артропластика. Предвидени са и на практика занятия - workshop hands-on. Първото от тях ще се организира още на 5 април преди обед в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, под управлението на проф. Д-р Пламен Кинов, който ще организира курс по миниинвазивно ендопротезиране с пряк челен достъп.

„ Ревизионното протезиране е най-сложната ортопедична намеса, честотата й нараства заради огромния размер на първично протезиране. Темата е обществено значима, защото в България лекуването на тези пациенти не е оптимално и се прави в центрове без задоволително опит и подготовка. А лекуването на болните с несполучлива тазобедрена протеза е комплицирано, скъпо и дълготрайно “, изяснява проф. доктор Кинов. Той се надява повече ортопеди, които имат ползи в ендопротезирането, да се включат в конференцията и по този метод да покачат квалификацията си. 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР