В България продажбите на ракия са нараснали за месец със

...
В България продажбите на ракия са нараснали за месец със
Коментари Харесай

Рекорд на консумация на ракия у нас

В България продажбите на ракия са нарастнали за месец със 193 %, в Германия се купува 34 % повече вино. Във времената на пандемия потреблението на алкохол се усилва, а с нея - и заплахите за здравето.
Принципно наклонността е междинната консумация на алкохол на глава от популацията да понижава. Въпреки това с към 11 литра чист алкохол годишно Германия е измежду страните, в които пиенето на спиртни питиета е необятно публикувано. (За съпоставяне - в международен мащаб междинната консумация на глава от популацията е шест литра годишно) " Ние сме нация, напоена с алкохол. Пиенето на алкохол се счита за обикновено. В други европейски страни не е по този начин ", споделя Кристина Ромел от немското Дружество за битка със зависимостите. Тя упорства за възбрана на рекламата на алкохол.
Младите пият, с цел да се напият
Броят на тези, които пият алкохол, с цел да се напият, пораства. Според Федералната централа за здравна култура към тях се числи всеки трети на възраст сред 16 и 21 години. Това значи, че младежите пият най-малко един път в месеца най-малко пет чаши алкохол една след друга. При това наклонността е на повишаване, изключително при младите дами.
Световната здравна организация обвързва потреблението на алкохол с повече от 200 болести и разстройства, измежду тях и някои форми на рак. По данни на организацията, през 2016-а година по света са умрели към три милиони души по аргументи, свързани с алкохола. Това е повече от общия брой на починалите от СПИН и автомобилни злополуки.
Всяка глътка алкохол въздейства на организма
Алкохолът е отрова за клетките и въздейства на организма още от първата глътка. В стомаха той води до производството на стомашни киселини и при дълготрайна консумация провокира инфектиране на лигавицата. " Алкохолът се всмуква от червата и доближава до черния дроб през по този начин наречената портна вена. Така черният дроб е изложен на риск, тъй като огромна част от алкохола се излива непосредствено в него ", споделя Хелмут Зайц, специалист по въздействието на алкохола върху организма. Както показва той - черният дроб обезврежда съвсем целия алкохол и детоксикира организма.
Тази част от алкохола, която черният дроб не може да обработи, попада след няколко минути в мозъка. В положение на замайване алкохолът сковава електрическите импулси сред нервните кафези. Възможността за реакция понижава фрапантно. Алкохолът, даже и в дребни количества, унищожава мозъчни кафези.
Сърцето също е натоварено. Проучване на университета в Мюнхен измежду гости на Октоберфест с 0,8 промила алкохол в кръвта демонстрира, че всеки трети от тях получава аритмия. При всеки четвърти нарушаването на сърдечния темп е доста. " Ако сърцето не бие вярно, то връща кръвта назад в черния дроб ", споделя Зайц. При хронично пиещите черният дроб се омазнява.
Безвредна консумация няма
Федералната централа за здравна култура предлага на дамите да употребяват не повече от една общоприета чаша алкохол на ден. За мъжете рекомендацията е за не повече от две чаши дневно. Под общоприета чаша се схваща напитка, която съдържа сред 10 и 12 грама чист алкохол, да вземем за пример дребна бира или чаша шампанско. Консумацията на алкохол би трябвало да е сведена до нула в най-малко два дни от седмицата.
Тези препоръки не би трябвало да се възприемат като водещи до изцяло безвредна консумация. Последните изследвания на университетите в Пекин, Оксфорд и Вашингтон сочат: потребно или изцяло безвредно пиянство на алкохол няма.
Органите могат да се регенерират

Според немското Дружество за битка със зависимостите, едно краткосрочно спиране на пиенето е добра опция за проучване на личната просвета на консумация. " Все отново краткотрайният отвод не значи независимост потреблението да бъде " спестена " за по-късно, респективно да се навакса ", споделя Кристина Румел.
А на тези, които пият постоянно и в огромни количества, Хелмут Зайц дава следната рекомендация: Знаем, че в случай че човек навременно прекъсне пиенето на алкохол, множеството органи могат да се регенерират. И че постоянно е добре да се приключи пиенето на алкохол, тъй като по този начин функционалностите на органите се усъвършенстват.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР