В България, по официални данни, от замърсяване на въздуха годишно

...
В България, по официални данни, от замърсяване на въздуха годишно
Коментари Харесай

Между 14 и 18 000 българи умират годишно от мръсния въздух

В България, по публични данни, от замърсяване на въздуха годишно умират към 14 до 18 хиляди души. За съпоставяне - от произшествия в България умират към 1000 души. Това сподели пред БНР доктор Коста Костов , народен съветник по белодробни заболявания.

По думите му маските, които хората поставят пред устата си, са утопични, неефективни ограничения. Той предложи Столична община да сътвори експертен съвет, който да построи правила и който да има представител, който при потребност да дава способена информация. " Мерките са напълно в ръцете на институциите, не са по силите на самостоятелния жител ", добави той.

" София е един от най-замърсените градове в Европа . Индекси за качество на въздуха над 100, каквито са равнищата в последните дни, и които постоянно се случват - сред 100 и 150, заплашват рисковите групи, най-вече болните с хронични белодробни заболявания, а над 150 заплашват всички, а над 200 са изключително рискови ", изясни Костов.

За равнищата на праховите частици доктор Костов акцентира, че " всичко, което е под 10 микрона влиза надълбоко в белия дроб. Извън газовете, праховите частици са един от големите рискови параметри, които могат да доведат до хронично изостряне на някои заболявания. Практически всички хронично заболели с белодробни заболявания са застрашени ".

Деница Иванова, зам.-председател на Асоциация „ Диабет вид 2 “, сподели: " Връзката сред диабета и въздуха демонстрира какъв брой огромни могат да бъдат здравните последствия, когато живеем в среда със мощно нечист въздух. " Асоциацията упорства битката със замърсяването на въздуха да следва ясна тактика, да има съответни и поредни ограничения, които да обгръщат всички типове замърсители.

Според Иванова дейностите на Общината са единствено симулация на активност .

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР