В България много шивашки предприятия се пренасочиха към шиене на

...
В България много шивашки предприятия се пренасочиха към шиене на
Коментари Харесай

"Хоризонт 2020" предоставя 122 млн. евро за проекти, свързани с коронавируса

В България доста шивашки предприятия се пренасочиха към шиене на маски

© Николай Дойчинов, Европейски Съюз Общо 122 млн. евро се дават безплатно по програмата за научни проучвания и нововъведения на Европейския съюз " Хоризонт 2020 " за битка с ковид. Средствата са очакван за планове в пет области, като най-голямата част от тях са за преориентиране на мощности към произвеждане на жизненоважни медицински материали и съоръжение и създаване на технологии и принадлежности за разкриване и наблюдаване на пациенти. Останалите процедури са свързани с изследвания на групи хора за да се открият аргументите за разпространяване на COVID-19, както и на обществените и икономическите последствия от пандемията. Процедурите са отворени за всички страни от Европейски Съюз и асоциирани към съюза.

За производителите

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Бюджет от 23 млн. евро е очакван за планове за бързо пренастройване на индустриални линии към изработката на нови артикули, свързани с епидемията, като персонални защитни средства, вентилатори и други Целта е в границите на 48 часа те да могат да бъдат преориентирани към ново произвеждане, тъй че да поемат неочакван скок в търсенето на стратегически артикули. Промяната на линиите може да се употребява и за произвеждане на други артикули, като по този метод взема решение проблеми с веригата на доставки. Интерес съставляват също технологиите за автоматизация, които понижават зависимостта от наличието на служащи във фабриките. Процедурата е ориентирана към производители, които могат да показват такива системи, като претенденти могат да бъдат консорциуми от най-малко три компании, всяка от които е от друга страна. Според Европейска комисия цената на един подобен план е 5-6 млн. евро, само че сумата не е лимитираща.

Иновативни технологии

Най-голямата сума - 56 млн. евро, е ориентирана към създаването на медицински технологии и цифрови принадлежности, с които се усъвършенства откриването, наблюдението и грижата за пациенти. Предложенията могат да бъдат свързани с решения за бързо тестване, скрининг или диагностика, системи за наблюдения на околната среда и разбор на данни като метод за предугаждане на възможна поява на болест в дадени общности, разработка на умни устройства за следене индикаторите на пациенти, новаторски решения за защитни средства и други Проектите би трябвало да бъдат на високо равнище на софтуерна подготвеност, т.е. да са в доста напреднал стадий като разработка. Кандидати още веднъж могат да бъдат консорциуми от три юридически лица от разнообразни страни, да вземем за пример снабдители на новаторски технологии, в това число дребни и междинни предприятия, хъбове за цифрови нововъведения, платформи за познание и така нататък

Проучвания

За изследвания, които ще оказват помощ за по-доброто схващане на поведенческите и социално-икономическите последствия от епидемията, са планувани 20 млн. евро. Проектите би трябвало да проучват резултатите и успеваемостта на подхванатите до момента ограничения и да оферират насоки за възстановяване на работата отсега нататък.

Други 20 млн. евро са ориентирани към така наречен кохортни изследвания на COVID-19. Те обгръщат огромни групи от пациенти (кохорти) на територията на цяла Европа, като задачата е бързо да се натрупа знание за метода, по който може да се управлява инфекцията, да се разработят рекомендации за ефикасна предварителна защита на разпространяването и за отбрана на популацията в идващите месеци или години. Други 3 млн. евро са планувани за подпомагане от страна на съществуващи кохорти.

Срокове и условия

Крайният период за показване на оферти е 11 юни 2020 година и е по-кратък от нормалното, защото задачата е допустимо най-бързо да стартира научноизследователската работа и да се реализиран резултати. По същата причина предложенията ще бъдат обсъждани и оценени в съкратени периоди.

Според изискванията на поканата за показване на оферти новооткритите решения би трябвало да са налични и достижими за всички. Затова грантовите съглашения ще съдържат клаузи за бърз продан на данни, тъй че резултатите да могат да бъдат употребявани неотложно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР