В България корупцията убива. Съвсем буквално. Защото когато целта на

...
В България корупцията убива. Съвсем буквално. Защото когато целта на
Коментари Харесай

Когато целта е да се откраднат възможно най-много пари |

В България корупцията убива. Съвсем безусловно. Защото когато задачата на един пътен план е да се откраднат допустимо най-вече пари, сигурността на пътя надали е приоритет. Да поговорим за злополуката на " Струма ". Коментар от

Две са все още водещите версии за повода за злополуката с рейса на автомагистрала " Струма ", при която починаха 45 македонски жители - техническа нередовност или човешка неточност. Това се разбра от изказване на основния прокурор на Северна Македония Любомир Йовески пред бТВ. По техни данни обаче рейсът е бил съвсем нов и с постоянен механически обзор. Така по-вероятната версия за злополуката, по която работят проверяващите, е човешката неточност.

Не е нужно да си специалист, с цел да видиш какви са пътищата в България

От се вижда обаче, че няма сигнален знак за отбивката, в която става злополуката. Самата отбивка се намира в крива - т.е., радиусът на завоя крие нейното наличие там и има опция човек да се подведе накъде тъкмо да поеме. А маркировката преди самата отбивка е износена и объркана. Затова, съгласно специалиста, е прекомерно евентуално водачът да се е подвел, че пътят продължава надясно, а когато е видял, че това е отбивка за място за отмора, да се е опитал да се върне на автомагистралата и да е минал през мантинелата. От видеото на Илиев става още ясно, че знакът, предупреждаващ за отбивката, е паднал още през май.

Това не значи наложително, че изчезналата и объркана маркировка е повода за тежката злополука. Шофьорът може да се е разсеял, може да е задремал, може да е станало и нещо друго. И България, и Северна Македония се надяват същинската причина да излезе нескрито.

Не е нужно човек да е специалист като Илиев, с цел да види, че като цяло положението на пътищата в България е неприятно, а пътната маркировка постоянно или липсва, или е объркана, или даже си опонира. Както сподели пред Дъждовни води ръководителят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка инж. Йонко Иванов, по скалата на европейските инспектори ние сме на последно място по сигурност на пътищата.

Световната статистика сочи, че 90% от злополуките са породени от човешкия фактор. С други думи: когато има жертви и вреди, съвсем постоянно виновността е на индивида зад кормилото. Но и най-успешният модел за понижаване на смъртността на пътя - шведската идея Vision Zero - не залага на основаването на някакво съвършено човешко творение, което постоянно постъпва вярно. Швеция се концентрира върху моделирането на пътна система, която не разрешава на водача да сгреши, а в случай че сгреши, пострадванията да не са тежки. И триумфът е налице: смъртните случаи в Швеция за предходната година са 20 на милион. За съпоставяне: статистиката за България сочи 66,6 смъртни случаи на милион. Макар че в полза на истината би трябвало да кажем и това: за последните 20 години смъртността на пътя в България е намаляла съвсем двойно, а държавната организация за пътна сигурност стартира развой по провеждането на одити за сигурност по пътищата.

Опитът на Швеция демонстрира, че в областта на пътната сигурност няма нещо, което да е най-важно. Трябва да се работи с всички аспекти за спасяването на човешки животи - по-ниска скорост, по-добри пътища, по-добре подготвени водачи, повече сигурност на самите транспортни средства.

Заради човек или поради системата?

Само че системата на пътната сигурност е част от системата на страната. А в България тя като че ли съвсем липсва, тъй като наподобява завладяна от частни и партийни ползи. Разбрахме го от разкритията на служебния кабинет - най-много за схемите за строителство на пътища и чудовищната корупция при тях. Когато задачата на един пътен план е да се откраднат допустимо най-големи суми, сигурността на пътя надали е приоритет.

И още нещо: скоро не е имало репортажи за схеми за пазаруване на шофьорски книжки, само че данните сочат, че през първото полугодие на предходната година 96 водачи, взели брошура през последните две години, са провокирали произшествия с 24 починали.

И по този начин няма нищо учудващо, че България е мястото, където се случи този драматичен пътен случай. Има още доста рискови сектори в цялата страна, а неприятните пътища, зле квалифицираните водачи, подкупните служители на реда и счупената система за сигурност са резултат от корупцията и безхаберието. Корупцията убива. Съвсем безусловно.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР