В България жените по-често загиват от сърдечно-съдови заболявания. Това е

...
В България жените по-често загиват от сърдечно-съдови заболявания. Това е
Коментари Харесай

Кардиолог: В България жените по-често загиват от сърдечно-съдови заболявания

В България дамите по-често умират от сърдечно-съдови болести. Това е международна наклонност. Това сподели кардиологът доктор Светлин Цонев в предаването „ Събуди се " по Нова телевизия.

По думите му през последните години този факт е бил подценяван, считайки че женското сърце е по-здраво.

„ Дължи се на самата равноправност и по-голямата натовареност на дамите. Според българска статистика дамите в България, по последни данни, употребяват наедно с мъжете алкохол, пушат повече от мъжкия пол. Стресът в всекидневието и в фамилията е извънредно огромен. И той е една от главните аргументи за сърдечно-съдови болести ", сподели още експертът.

Има рискови фактори, които би трябвало да имаме поради, означи доктор Цонев. „ Всеки един от нас би трябвало да си зададе въпроса дали в рода има хора, починали в ранна възраст - 40, 50, 60 години, от инфаркт или инсулт. Ако има такива, е добре да се извърнат към персоналния си доктор или кардиолог, даже преди да имат недоволства ", прикани той.

Симптомите, на които би трябвало да обърнем внимание, са главоболие, стягане в гърдите, поява на зной и отмалялост. „ Това са белези от една хипертония - високо кръвно налягане, което е един от огромните рискови фактори и един от тихите сърдечно-съдови убийци. Ако хората знаят, че имат висок холестерол - да го наблюдават. Стресът в всекидневието и в фамилията е извънредно огромен и той е една от главните аргументи за сърдечносъдови болести ", уточни кардиологът.

На всеки 80 секунди в света една жена умира от сърдечно-съдово заболяване. В същото време, над 80% от тези произшествия могат да бъдат избегнати, в случай че дамите са по-добре осведомени. Затова и 27 известни българки се включиха във фотоизложба с апел да пазим сърцето си.

„ За да вардя сърцето си крепко, му давам придвижване. На второ място му давам чист въздух и хубост. На трето място му давам религия, вяра и обич с християнските полезности, в които имам вяра ", сподели психологът Ани Владимирова.

Тя разкри, че когато при нея идват пациенти с тежки психически проблеми, те имат доста изявена психосоматика. „ Оплакват се от сърцетуптене, изпотяване, от нараснала раздразнителност. В подобен случай за нас е значимо да разграничим признаците ", добави Владимирова.

Нова телевизия, „ Събуди се "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР