В България има общо четири положителни проби за каронавирус. Потвърдени

...
В България има общо четири положителни проби за каронавирус. Потвърдени
Коментари Харесай

Четирима с коронавирус у нас – двама в Плевен и двама в Габрово

В България има общо четири позитивни проби за каронавирус. Потвърдени са позитивните резултати на двамата пациенти, за които беше обявено през вчерашния ден – 27-годишен мъж от Плевен и 75- годишна жена от Габрово. Това стана ясно от изключителна конференция на Националния действен щаб за COVID-19.

Снощи в националната лаборатория от Плевен са пристигнали общо 24 проби. Препотвърдена е тази на 27- годишния мъж. Положителна проба е дал и мъж на 61 години, който е бил в отделението по белодробни заболявания на болничното заведение.

От Габрово са пристигнали общо 46 проби. Препотвърден е резултатът на 75-годишната жена. Освен нея, позитивна проба е дала и още една жена, медицински личен състав.

Вече тече процедура по определяне на контактните лица с вторите двама болни, заяви началникът на Военномедицинска академия (ВМА) генерал-майор Венцислав Мутафчийски. Той разясни, че продължава проучването и на други пациенти, които имат признаци на остри респираторни болести.

" За през днешния ден, единствено във ВМА, са заложени 20 нови проби ", сподели ген.-майор Мутафчийски.

„ Тече стерилизация на самите отделения в лечебните заведения. Няма съображение за суматоха. Пациентите са открити към този момент в оздравяващия им интервал “, сподели ген. Мутафчийски.

В Габрово локалният щаб разисква откриване на кревати в държавната болница по пулмология и в отделението по хирургия, което ще бъде краткотрайно закрито. Най-вероятно в пулологична клиника в Плевен, след стерилизация, ще одобряват с ковид, както и в инфекциозната клиника.

„ Истинско предизвикателство е да се откри нулевият пациент. Всички лица, които са контактували с посочените пациенти ще бъдат издирени и съответно карантирани “, сподели ген. Мутафчийски.

Ген. Мутафчийски съобщи, че щабовете заседават, Министерски съвет също работи интензивно за ограниченията, които да се вземат в тези градове и ще се наложат фрапантни ограничения. „ Ако в този момент имаше целесъобразен темперамент, в този момент ще бъдат наложителни “, добави той.

В Плевен разполагат с задоволително защитни дрехи, в Габрово ще им бъдат изпратени спомагателни. Паника измежду личния състав няма и те си правят съзнателно работата, изясни ген. Мутафчийски.

В България има четири открити лаборатории, плюс една във ВМА, като предпочитани ще бъдат пробите от втората линия.

Очаквайте подборности! /tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР