В България често говорим и обръщаме внимание на проблемите, но

...
В България често говорим и обръщаме внимание на проблемите, но
Коментари Харесай

Кметът на Тутракан: Болниците потъват, няма да излезем от тази въртележка

В България постоянно приказваме и обръщаме внимание на проблемите, само че по-рядко се вглеждаме в достиженията. А когато става въпрос за " тези отвън София ", публичното внимание напълно бива приспивано. Затова Actualno.com беседва с кметовете на някои от най-китните общини в България - с цел да научим какви са достиженията ми, какво положително е свършено от тях и какви са проблемите, които би трябвало да бъдат решени. Ред е на град Тутракан - посредством диалог с доктор Димитър Стефанов.
Г-н Стефанов, измина първата половина от настоящия Ви мандат, с какво допринесохте за развиването и добруването в община Тутракан?
Това, което аз и цялата общинска администрация направихме, е да продължим да реновирането на пътната мрежа в града и селата. Направихме енергийна успеваемост на двете междинни учебни заведения в Тутракан. В момента имаме входирани планове за енергийна успеваемост на 18 здания - държавни, общински и частни, по Оперативна програма " Региони в напредък ". Отделно сме подали три плана по трансгранично съдействие. Надявам се идната седмица да подпишем контракт за реновиране на общинска пътна мрежа на стойност 1,5 млн. евро. Имаме входирана тактика за Местна инициативна група. Подготвяме също тактиката за Местна инициативна рибарска група. Доста неща са свършени и се надявам да подобрим най-малко малко живота на хората, останали да живеят и работят в община Тутракан. Но дано не забравяме и културните мероприятия, които станаха обичайни. Моето огромно предпочитание е те да продължат и отсега нататък - огненият фестивал, походът на Таньо челник, празника на кайсията, джулай морнинг, „ Речни ноти “ - интернационалния фестивал за детска ария. Все мероприятия, които притеглят туристи, които въпреки и индиректно оказват помощ на бизнеса в общината.
Подобрихте ли в забележителна степен инфраструктурата, защото смяната там е най-осезаема?
Мога да кажа, че единствено един сектор ни е останал от цялата общинска пътна мрежа. За него сме входирали план пред Министерство на земеделието и храните. Останалат част - 15 км, е реновирана напълно. Отделно в града реновирахме 11 км. Говоря за преасфалтирани улици и такива, които за пръв път се асфалтират. В селата имаме 4 км. реновирани улици. Мисля, че това не е по никакъв начин малко за дребна община като Тутракан.
В подобен случай по какъв начин бихте оценили пътната инфраструктура в общината по шестобалната система?
4,5. Не би трябвало да си даваме високи самооценки, тъй като това би значело да загубим тласък за по-добра работа.
Новите планове, чието осъществяване следва, на каква обща стойност са?
Енергийните планове са за 6 млн. лева Общинската пътна мрежа е за 1,5 млн. евро. Всеки един от трите плана по трансгранично съдействие е по близо 1 000 000 евро.
Държите ли над водата, нагледно казано, общинския бюджет ?
Такива общини като Тутракан доста мъчно могат да се оправят с бюджетите си. И изключително в този момент, след тази безумица с покачването на минималната работна заплата. За да мога да погасявам заплатите на чиновниците, ще би трябвало да направя оптимизация на щата. Тоест, да махна читави хора, с цел да угодя на някой, който е решил да подвига минималната работна заплата. Това ще е проблем освен за нас, а и за всички общини.
Държавата няма ли да усили реципрочно и дотацията, с цел да компенсира разликата?
Не, не. И дори слушах едно изявление, не желая да кажа на кой народен представител, че дребните общини би трябвало да си създадат оптимизация, с цел да могат да изплащат тези заплати от 1 януари. Не е обикновено страната да постъпва тъкмо по този метод, като знае какво е финансовото положение на огромна част от общините. Но сме доста дребни в цялата частица, с цел да ни чуе някой. Може би ще кажа мощни думи, само че очевидно страната нехае за дребните общини. В същото време тръбят, че би трябвало да се развива Северозападна България, да се развива Североизточна България. Няма по какъв начин да се развива при тези условия.
По принцип с централната власт по какъв начин работите, имате ли поддръжка?
Да. Имам подпомагане от централната власт. Наистина работим в синхрон. И министърът на финансите Владислав Горанов, и министърът на районното развиване Николай Нанков постоянно са ме подкрепяли. И мисля, че там, където могат, оказват помощ съответно.
За кои най-важни планове или действия очаквате помощ от страната на този стадий?
В момента чакам финансова поддръжка от Министерство на регионалното развитие за реновиране на един тръбопровод по ул. " Стефан Караджа ", който в действителност е ужасно злепоставен и оттова се получават огромни течове. А този тръбопровод се намира в свлачищна зона. Надявам се до края на месеца да ни провиснал нужните средства и да открием строителна площадка.
Ситуацията в общинската болница каква е като финансово състояние и кадрова обезпеченост?
Болницата е мощно задлъжняла. Над 4 милиона е дългът към Национална агенция за приходите. Съвсем обикновено е и това ще продължава като наклонност. Много пъти съм го казвал, в това число и на годишната среща на локалните управляващи, формулата е сбъркана в България. Не може лечебните заведения да бъдат търговски сдружения, а не обществени институции. За мен една болница не би трябвало да е комерсиално сдружение и не би трябвало да печели, а би трябвало да се грижи за здравния статус на хората. Не може да има лимитиране за общинските лечебни заведения, а в това време клиничните пътеки от 2006 година ценово да не са обновени.
Това са все парадокси, които не знам по какъв начин са позволени от нашите политици. Никога няма да излезем от тази въртележка и всички общински лечебни заведения ще не престават да задлъжняват. Общините колкото и да оказват помощ, с тези дребни бюджети няма по какъв начин да се оправят. Община Тутракан е дала минимум 4 млн.лв. до момента. Отделно е осъществен план на стойност 4,3 млн. лева за реновиране на самата болница със промяна на огромна част от апаратурата и обзавеждането. Но това не стига. Всеки месец болничното заведение акумулира сред 20 и 30 000 лв. загуби. И то тъй като пътеките са с ниска стойност, тъй като има избран предел, който няма по какъв начин да се надвиши. Тоест, тя го надвишава всеки месец, само че надлимитните средства не се изплащат от Здравната каса.
Нали ги заплащат, въпреки и със забавяне?
О, не. Трябва да ви кажа, че за шест години не знам дали на едната ми ръка се броят изплатените надлимитни средства. Да не приказваме, че има много хора, които не са обезпечени. Оказва им се първа помощ, лекуване и всичко, което е належащо, с цел да се стабилизират. А по-късно тези пари няма от кое място да се покрият, тъй като не са здравно обезпечени, в това време не са и обществено слаби, с цел да си ги желаяме от общественото министерство. Така че и тук се получава един циничен кръг.
Толкова сериозен дълг към Национална агенция за приходите не се ли дължи на неприятен мениджмънт?
Не е по този начин. Каквото и да направи тази болница, който и да е мениджърът й, месечно се акумулират сред 20 и 30 хиляди лв. загуби, няма по какъв начин да се оправи. И Господ да слезе от горната страна няма по какъв начин да се оправи с общинските лечебни заведения. Голяма част от кметовете не смеят да си го признаят. Не знам дали от боязън или от нещо друго, само че това е самата истина. Болниците ще не престават да затъват, подсигурявам ви го. Явно страната желае огромна част от общинските лечебни заведения да бъдат оповестени във банкрут, с цел да се стопират активността им и да останат колкото се може повече частни. Това е визията ми, откакто толкоз години - от 2006 година страната нехае за общинските лечебни заведения.
И апропо, беше доста огромна нелепост прехвърлянето на лечебните заведения към общините, откакто знаят общините с какъв финансов запас разполагат. В същото време страната да не желае да оказва помощ. Специално болничното заведение в Тутракан е работеща. Има 7 отделения, второ равнище подготвеност. В нея има доста повече родени деца в сравнение с регионалната болница в Силистра и от регионалната болница в Разград. В Тутракан има инвитро център, който е втори по оборот в България. Има неповторима хирургия, в която се вършат безкръвни интервенции. От цяла България идват тук да ги оперират. В същото време акумулираме загуби поради лимитирането и ниската ценова стойност на пътеките.
А Национална агенция за приходите запорирала ли е сметките на болничното заведение?
Не. Имаме съглашение, подписано с Национална агенция за приходите. Мога да кажа, че Национална агенция за приходите влизат в ситуацията на общинските лечебни заведения като цяло и вършат каквото могат. Но по този начин или другояче лихвите си текат.
А има ли тя и отговорности към контрагенти, които й тежат?
Там задълженията са доста малко – към 700 – 800 000 лева Ако се стигне тях да ги покриваме, дето се споделя ще стиснем зъби и за към една година можем да ги разплатим. Но огромният проблем е дългът към Национална агенция за приходите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР