В България 86% от потребителите научават новините от телевизията, докато

...
В България 86% от потребителите научават новините от телевизията, докато
Коментари Харесай

Изследване на ЕК: 86% от българите научават новините от телевизията

В България 86% от потребителите научават новините от малкия екран, до момента в който за Европейски Съюз този дял е приблизително 75%. Това демонстрират данните от изследване, поръчано от Европейската комисия (ЕК), заяви Българска телеграфна агенция.

Ето и какво отговори Bing на въпросите ни

Изследването е обхванало общо 9 страни от Европейски Съюз, измежду които са Франция, Германия, Италия, Литва, Полша, Испания и Швеция.

В България и Швеция е максимален делът на хората, които търсят вести онлайн (60%). България води по дял на потребителите, които се осведомят от обществени мрежи – 47%.

Свободата на публицистите в България въобще не е застрашена, счита Соня Момчилова

Като цяло изводите са, че малките екрани остават главен източник на вести за европейците, само че потребителите последователно се пренасочват към източници онлайн и те към този момент заемат второто място.

Анализът демонстрира още, че в България и Унгария за новинарско наличие заплащат едвам 15,3%. За съпоставяне 34,7% от шведите заплащат за вести.

В изследваните девет страни най-често потребителите се интересуват от вести, свързани с политиката и обществото – към 50%, до момента в който към проверяващата публицистика ползата е към 22%.

Гражданите на Европейски Съюз към момента се доверяват на обичайните медии повече, в сравнение с интернет.

Журналисти и самостоятелни са изложени на непрекъснати закани и тормоз

Данните демонстрират, че бизнесът с новините в Европейски Съюз носи годишни доходи от 20 милиарда евро през 2021 година за печатни и цифрови медии, и 68 милиарда евро за малките екрани и радиостанциите. При онлайн медиите за последните шест години се регистрира нарастване на приходите с 60%.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР