Сепаратистите в испанската автономна област Каталуня претърпяха сериозно поражение на

...
Сепаратистите в испанската автономна област Каталуня претърпяха сериозно поражение на
Коментари Харесай

Сепаратистите в Каталуня останаха без мнозинство

Сепаратистите в испанската самостоятелна област Каталуня претърпяха съществено проваляне на районните избори.

За първи път от повече от десетилетие те няма да имат болшинство за съставянето на държавно управление.

Това сочат резултатите след съвсем цялостното броене на бюлетините.

Първа с 42 места е Социалистическата партия на Каталуня (СПК) – локалният филиал на ръководещата на национално равнище Испанска социалистическа работническа партия (ИСРП). Тя се оглавява от Салвадор Иля, който е и евентуалният идващ районен министър председател.

Главната сепаратистка мощ – партията „ Жунтс “ („ Заедно “) на Карлес Пучдемон, ще има 35 депутати. По-радикалната Републиканска левица на Каталуня (РЛК), която до момента бе ръководеща, ще има едвам 20 представители. Така двете основни партии, борещи се за самостоятелност на най-богатата самостоятелна провинция на Испания, няма да могат да съберат нужните 68 депутати за безусловно болшинство в 135-членния парламент в Барселона.

Карлес Пучдемон бе районен министър председател до 2017 година Той бе свален от централната власт в Мадрид, откакто ръководеният от него парламент разгласи самостоятелност. Срещу него се води дело за фракционизъм и той избяга в Белгия. Пучдемон бе народен представител в досегашния Европейски парламент, който завърши мандата си през април.

Резултатите са триумф за испанските социалисти и премиера Педро Санчес, който единствено преди две седмици имаше желание да подава оставка. Салвадор Иля разгласи началото на нова ера в Каталуня и също по този начин изрази желание да бъде идващият районен министър председател.

Социалистите обаче също не завоюваха нужното им болшинство, с цел да ръководят сами. Те ще би трябвало да търсят коалиция.

Изборите в Каталуня донесоха огромен триумф и на консервативната Народна партия (НП) – основната опозиционна мощ в Испания. От едвам трима депутати в досегашния районен парламент тя ще има към този момент 15.

Въпреки провалянето обаче Карлес Пучдемон не се отхвърля още веднъж да ръководи Каталуня.

„ Резултатът е добър. Ние сме единствената бореща се за самостоятелност мощ, която усили своите гласове и депутати (от 33 на 35 – б.р.) и поемаме произлизащата от това отговорност “, разяснява той.

Но незабавно добави, че това не е задоволително, с цел да бъдат обезщетени загубите на другите сепаритистки партии.

Бъдещето на Пучдемон е неразбираемо. Преди вота той се зарече, че ще напусне политиката, в случай че не бъде определен за министър председател на Каталуня.

Сепаратистите обаче могат да смъкват държавното управление в Мадрид. Социалистите на Педро Санчес разчитат на поддръжката на Пучдемон, откакто реализираха договорка, включваща даването на прошка на наказани сепаратисти. ИСРП няма болшинство.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР