В България 75% от компаниите са семейни компании, над 16,2%

...
В България 75% от компаниите са семейни компании, над 16,2%
Коментари Харесай

Гугушев: В България 75% от компаниите са семейни


В България 75% от фирмите са фамилни компании, над 16,2% от трудоспособното население е заето в фамилни компании. Това сподели Стефан Гугушев, ръководещ сътрудник и създател на адвокатско сдружение „ Гугушев и сътрудници “ на конференция във връзка 10-годишнина на „ Сдружение на фамилния бизнес – България “, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Сдружението е управлявано понастоящем от Стефан Гугушев. То е неправителствена организация, основана през 2007г. Сега в него членуват 64 български фамилии, дружно с техните фамилни компании от разнообразни браншове на стопанската система, измежду които високи технологии, туризъм и хотелиерство, строителство и търговия с недвижими парцели, земеделие и други Компаниите обезпечават претовареност за над 25 000 индивида в страната. Българските членове в Сдружението имат общо годишен оборот от над три милиарда лв..

Преди няколко години, с помощта на организацията се вкара понятието „ фамилна компания ” в Национален статистически институт, изясни Гугушев. Той уточни, че по формулировка, би трябвало да са минали най-малко две генерации, които да са минали през бизнеса, на които той е наследен, с цел да може даден бизнес да бъде дипломиран като фамилен бизнес.

В другите страни дефиницията за фамилен бизнес е друга според от традициите, само че в международен проект това, което сплотява всичките дефиниции на фамилен бизнес е те да бъдат благосъстоятелност на една и съща фамилия, на едно и също семейство, сподели Гюнтер Ферхойген, консултант на Управителния съвет на Европейския семеен бизнес /EFB/.

Неоспорим факт е, че в стопанските системи, в които фамилните бизнеси са повече на брой, собствеността е в ръце на една фамилия, тези стопански системи са по-успешни, сподели Карл-Ериван Хауб, президент на Световната oрганизация за семеен бизнес – FBN (Family Business Network – International), 5-то потомство, изпълнителен шеф на фамилната компания „ Тенгелман груп “, холдинг с оборот от над 8 милиарда евро за 2014 година и над 70 000 чиновници.

Гюнтер Ферхойген, който е някогашен еврокомисар и заместник-председател на Европейската комисия, уточни и че България потвърди себе си като един заслужен член на европейското семейство. Според него макроикономическата непоклатимост на България е образец за доста европейски държави-членки. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР