В ъв Финландия живеят 200 000 северни елени. Изненадващото е,

...
В ъв Финландия живеят 200 000 северни елени. Изненадващото е,
Коментари Харесай

Саами и животните, на които разчитат, за да оцелеят

В ъв Финландия живеят 200 000 северни елени. Изненадващото е, че тези животни не са изцяло диви. Имат мощна връзка с последното племе от коренното население на Европа - саами, описват във видео на

Нилс Мати Васера е овчар като татко си и дядо си.

"Ние сме хората, които обитават тези земи от древността. Предците ми са тук от 600 година ", споделя той.

През зимата температурите тук падат до минус 30 градуса. През последните години вали повече сняг. Това въздейства на опциите на елените да пасат зелена трева. Нилс Мати би трябвало да добавя храната на стадото си от 1000 елена. Днес той товари сено и фураж за тях. Но преди да нахрани северните елени, Нилс Мати се изправя пред затруднение. Трябва да ги откри.

Северните елени непрекъснато са в придвижване, с цел да търсят храна. Нилс Мати знае, че стадото ще се движи по вятъра, с цел да открие миризмата на свежа трева. Той поема с моторната шейна към долината, където се надява да ги откри.

"Познавам тази земя чудесно. Не употребявам съвременни технологии. Не са надеждни, колкото мен ", споделя Мати.

Северните елени са там, където е предположил. Привлечени са от звука на шейната.

Саамите разчитат на елените за храна, облекло и заслон. Без тези животни, животът толкоз на север щеше да е неосъществим. Нилс Мати разпределя храната, с цел да е сигурен, че всеки ще хапне. След това оглежда мястото за заблудени животни. Когато е сигурен, че цялото стадо е тук, разтоварва всичката храна.

"Няма по-хубаво място на света от полята на северните елени. Те са най-важни. Винаги е било по този начин - през целия ми живот. И ще остане по този начин, до момента в който съм жив ", споделя той.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР