В аптечната мрежа в момента няма противогрипни ваксини. Това каза

...
В аптечната мрежа в момента няма противогрипни ваксини. Това каза
Коментари Харесай

Все още няма противогрипни ваксини в аптеките

В аптечната мрежа сега няма противогрипни ваксини. Това сподели пред БНР Николай Костов, ръководител на Асоциацията на аптеките в България. В началото на идната седмица се чака доставка, само че единствено на едната от двете ваксини.

„ Това се случва всяка година в този интервал – октомври. Ваксинациите се правят до към края на месеца – тогава е най-интензивно търсенето. Пазарът е към 140-150 хиляди ваксини годишно “, разясни Костов.

От Националното съдружие на общопрактикуващите лекари приканиха Министерство на здравеопазването да удължи до края на януари периода персоналните лекари да слагат безплатната противогрипна ваксина на хората над 69 години, защото законовият период до началото на декември е къс предвид на това, че имунизирането ще стартира към края на октомври, уточни доцент Любомир Киров, ръководител на сдружението.

„ По-късно се доставят имунизациите. Това не е международна интрига. Напротив. Направено е с положително – и последният новопоявил се вариант да го има. Да може за тази стратегия да се удължи времето за използването й. Нека да продължи през целия януари “, предложи доктор Киров.

Световната здравна организация предлага имунизацията да стартира в България даже в първите седмици на януари, когато е пикът на грипната зараза, стана ясно на интернационална полемика по тематиката.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР