В анкетата Медиите и гражданите: какво зависи от нас?“ Фондация

...
Коментари Харесай

Захари Карабашлиев: БНТ и БНР трябва се ръководят от хора, които не се огъват |

В анкетата „ Медиите и жителите: какво зависи от нас? “ Фондация „ Медийна народна власт “ се обърна към интелектуалци, актьори, хора с въздействие и отношение към обществения живот в страната с покана да споделят малко мнение по отношение на проблемите в медийната среда и пътя за смяна.

Кампанията на Фондация „ Медийна народна власт “ е част от самодейността „ От нас зависи “ на Гражданско обединяване „ Равни БГ “. Публикуваме коментара на писателя Захари Карабашлиев.

Какво не одобрявате в българските медии?

С две-три изключения:
- отсъствието на проверяваща журналистика;
- отсъствието на строги наказания за приложимост на език на омразата;
- размиването на граници сред съществено и таблоидно (жълто) съдържание;
- налагането на звук на неуважение/неучтивост като допустим медиен дискурс;
- пренебрежителното отношение към фигурата на авторитета/експерта;
- незадоволително необятното отразяване на света вън от националните ни граници.

Какво би трябвало да се промени?

Медиите са хора. Трябват хора на основни и високи позиции, които да имат волята да наложат смяна в поверените им медии. Ако управническият състав е с висока журналистическа нравственос и ангажимент към истината, всички под него ще се водят от дадения образец. Ако не е по този начин – експертите на по-ниски позиции са обречени на борби и спречквания, в които непроменяемо ще се оказват като губеща страна. Промяната потегля от горе.

Какво зависи от нас като гражданско общество?

Ние можем да пожелаваме каквото си желаеме от който ни хрумне, само че действително можем да сме по-взискателни само към Българска национална телевизия и БНР. Трябва да настояваме на основните позиции в тях да бъдат потвърдено неогъващи се хора. Националните медии, финансирани с нашите налози, би трябвало да бъдат пример за журналистическа нравственос. Всякакви опити те да бъдат употребявани като инструмент за налагане на дадена политическа адженда би трябвало да бъдат осветлявани. От нас като общество зависи да изразим противоречие. Когато усещаме, че това се случва, да се съпротивляваме.

Но това, което зависи от нас като общество, би трябвало да минава през нас като човеци. Личната ни позиция е решаваща — от дребните банални борби в всекидневието до огромните формати на историята.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР