В Александруполис очакват утре българския премиер Кирил Петков, който ще

...
В Александруполис очакват утре българския премиер Кирил Петков, който ще
Коментари Харесай

В Александруполис очакват премиера Кирил Петков

В Александруполис чакат на следващия ден българския министър председател Кирил Петков, който ще участва на формалния старт на терминала за полутечен газ дружно с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Терминалът за полутечен газ в Александруполис е от стратегическо значение и за Гърция, и за прилежащите балкански страни, съобщи пред Народното събрание преди дни гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис.

Българската компания " Булгартрансгаз " е с 20% акционерен дял в терминала. България към този момент има запазен потенциал, оповестяват енергийни специалисти.

Този терминал ще се свърже с газопреносната система на България, Сърбия и Северна Македония. Предвижда се планът да влезе в употреба в края на идната година.

Достъпът до различни доставки на полутечен газ обезпечава конкурентни цени за консуматори, а и подсигурява сигурност за съществуване на природен газ за балканските страни, показват в мнения гръцки специалисти.

На откриването на следващия ден в Александруполис се чакат министър председателите на прилежащите балкански страни. Гръцката страна прецизира, че българският министър председател Петков ще инспектира и строителството на газовата връзка в региона на Комотини.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР