“В 48-ото Народно събрание депутатите свършиха това, което и хората

...
“В 48-ото Народно събрание депутатите свършиха това, което и хората
Коментари Харесай

Георги Киряков: “Много искахме, но нямахме желание“ - с това мога да обобщя вчерашните декларации от НС

“В 48-ото Народно заседание депутатите свършиха това, което и хората си споделят в такава обстановка – “ доста искахме, само че нямахме предпочитание “, с това мога да обобщя вчерашните заявления “.

Това сподели в изявление за БНР политологът Георги Киряков .

“Всички заявиха на парламентарно и на медийно равнище, че са подготвени на нужните взаимни отстъпки, с цел да се сформира някакво устойчиво постоянно ръководство, само че сега, в който се появяваше такава опция, не направиха нужното, с цел да се стигне в действителност до тази обстановка “, споделя още Киряков и добавя:

“Всеки търсеше виновността в другия и го обвиняваше за тази неспособност, като оправдаваше личните си дейности с това, че служебно държавно управление не би трябвало да има и че в действителност се дава мандат на президента Радев, без това да е правилно, тъй като Народното събрание е институцията, която би трябвало да даде мандата през гласоподаване в пленарна зала на едно постоянно държавно управление. Парламентът не дава мандат на служебното държавно управление, той се дава от конституционната уредба “.

Украйна…

“Украйна е главният външнополитически фактор, който повлия на взимането на решения в българската политика, само че явно хартиената бюлетина стана вътрешнополитически фактор, който съумя да сплоти част от партиите до степен да се заприказва за опцията за съставянето на коалиция. От боязън множеството от тези партии, които застанаха зад хартиената бюлетина, не посмяха да продължат с още една крачка напред към образуването на постоянно държавно управление “, споделя още той и показва:

“Има два вероятни сюжета след 2-ри април – единият е партиите да признаят пред себе си и пред обществото, че нямам по какъв начин повече да продължава обстановка, в която да ръководи служебно държавно управление , което по този начин или другояче има краткосрочни и избрани цели, примерно да създаде почтени избори.

Другото е - да се вършат отново такива тънки политически сметки, че в случай че създадат някаква коалиция с прекомерно доста взаимни отстъпки, това може да ги порвали на локалните избори през есента на тази година “.

“Говорим за партиите, които имат концепцията, че би трябвало да създадат някаква коалиция. Това важи и за допустима коалиция ГЕРБ-ДПС-БСП, в случай че Българска социалистическа партия има добър резултат. И за допустима коалиция Демократична България и Политическа партия във формат, който зависи от договарянията сега – обща парламентарна. Или пък, в случай че ГЕРБ има 121 народни представители, което е изцяло допустимо “, счита политологът.

Според него “ако се стигне до благоприятни условия за обединения, би трябвало да се види какви ще са изискванията и от двете страни “:

“Дали ще продължава да се желае главата на Иван Гешев против сформиране на такова държавно управление от страна на Демократична България и Политическа партия, дали ГЕРБ ще са склонни да се създаде някаква сериозна промяна в правосъдната власт, дали някои от фигурите на ГЕРБ ще бъдат жертвани, с цел да се реши казусът с корупцията, или самият Борисов ще даде крачка обратно и ще каже, че е по-добре да има държавно управление, в сравнение с той да е главната фигура в тези процеси “.

Сериозни ли са предложенията за референдуми?

“При “Възраждане “ границата постоянно е размита. От една страна, те постоянно оправдават всяко свое деяние с демократичността на системата, от друга, постоянно се вижда, че зад всяко тяхно деяние има сериозен популизъм “, споделя той и акцентира:

“Според мен измежду елита на партията са наясно, че доста мъчно може да се създаде подобен референдум и че той е залегнал в договорите на България с Европейски Съюз . Това значи, че в този момент те би трябвало да произведат референдум за излизане на България от Европейски Съюз, с цел да завършат изцяло този цикъл от популистки оферти. Те са го правили на равнище изразителност, че желаят подобен референдум – за излизане от НАТО и Европейски Съюз – досега обаче се употребяват единствено от най-популярната тематика и това е – въвеждането на еврото “.

За референдумът, който предлага Има Такъв Народ , Киряков споделя:

“Не Виждам опция да се възроди доверието в партия, която в доста къс интервал съумя да подмами и излъже хората, които разпореждаха някакви очаквания на този план “.

Предстоящите избори…

“Всички прогнози сочат, че изборната интензивност няма да бъде по-висока, дори настояват, че ще бъде по-ниска от последния избор през октомври. Има някаква вяра, в случай че партиите съумеят да показват по-интересни неща, което е малко евентуално. Твърди се също, че хартиената бюлетина ще увеличи интензивността “, споделя още Киряков в ефира на “Нашият ден “.

Чуйте цялостния диалог в звуковия файл.

По обявата работи: Зоя Димитрова БНР подкасти: Поколението Z
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР