В 2119 секции ще бъдат посатвени по две устройства за

...
В 2119 секции ще бъдат посатвени по две устройства за
Коментари Харесай

В 2119 секции ще има по две машини за гласуване

В 2119 секции ще бъдат посатвени по две устройства за машинно гласоподаване. Това разгласи на брифинг през днешния ден представителят на Централната изборна комисия Росица Матева. Тя добави, че макар концепциите за закупуването на повече машини, комисията е стигнала до решение, че декларираните по-рано 1600 устройства ще са задоволителни за обезпечаването на вота. В момента комисията разполага с 11 237 машини.

Обществената поръчка за закупуването на 1600 устройства към този момент е оповестена на уеб страницата на ЦИК, а оптималната ѝ планирана стойност е в размер на 8 680 000 (осем милиона шестстотин и осемдесет хиляди) лв. без включен Данък добавена стойност.

Матева разгласи, че ЦИК към момента не е взела публично решение дали при слагане на картата за гласоподаване в машината ще се пресъздава непосредствено едната бюлетина, или гласоподавателят ще бъде питан защо желае да гласоподава - за парламент или за президент. Не е ясно и дали картата ще се вади сред двете гласувания. Днес следва комисията да одобри решението за това, че ще се гласоподава единствено с една карта на идния избор, оповестиха от комисията.

Вотът зад граница

Слаб интерес от чужбина към идния избор на 14 ноември, регистрираха през днешния ден от Централната изборна комисия, съдейки по броя на подадените заявки за гласоподаване до този миг. Техният брой е 11 181, като по традиция най-вече заявки има подадени за Турция, Англия, Германия, Испания и Съединени американски щати. Въпреки по-ниската интензивност от комисията предвиждат, че броят на секциите зад граница ще доближи сред 750 и 800.

По думите на зам.-председателя и представител на изборната администрация Цветозар Томов това събитие се дължи на либеразацията на процеса за разкриване на секции в чужбина, при който секции се откриват автоматизирано на местата, на които в последните 5 години са се провеждали избори и където са дали своят вот повече от 100 души. На база на адресите от изборите на 11 юли в чужбина са избрани 671 секции в 67 страни (пълен лист вижте ), само че техният финален брой ще бъде избран след 19 октомври, когато изтича срокът за подаване на заявки за откриване на още секции зад граница.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР