В 11-и епизод на подкаста Начален удар“ ще ви разкажа

...
В 11-и епизод на подкаста Начален удар“ ще ви разкажа
Коментари Харесай

В "Начален удар": Сюзан Ланглен – първата световна тенис звезда

В 11-и епизод на подкаста „ Начален удар “ ще ви опиша историята на първата огромна тенис звезда – французойката Сюзан Ланглен.

Тази година се навършват 100 години, откогато парижанката оглавява за първи път международната класация и това е мотивът да си спомним за „ Ла Дивин “ или Божествената, както са я наричали в целия свят. 

На нейно име е назова вторият по величина стадион в комплекса „ Ролан Гарос “, както и трофеят, който се връчва на шампионката при дамите в шампионата от Големия шлем. Смело може да се твърди, че Ланглен трансформира тениса изцяло – като се стартира от облеклото, премине се през стила на игра, държанието на корта и отвън него и се приключи с първия професионален контракт при дамите в спорта. Сюзан печели общо 31 трофеи от Шлема в кариерата си, от които по 6 на единично от „ Ролан Гарос ” и Уимбълдън.



Ланглен е родена на 24 май 1899 година. Тя стартира да тренира на 10 години, тъй като страда от астма и като цяло е с нежно здраве. Първият ѝ треньор е нейният татко Шарл. 

Само за няколко години Сюзан се трансформира в тенис сензация. Крехката тийнейджърка ненадейно стига до финала на шампионата на Франция  през 1914-а. 

След края на Първата международна война, от 1919 до 1923 година тя печели купите на единично и на двойки на Уимбълдън. 

От 1920-а, когато се възвръща провеждането на Откритото състезание на Франция, Ланглен става безспорен хегемон и взема общо 16 купи в Париж на сингъл, двойки и смесени двойки.

 Статуята на Сюзан Ланглен пред един от входовете на корта, носещ нейното име на

В началото на 20-те години на ХХ век Ланглен трансформира напълно тенис модата. Благодарение на дизайнера Жан Пату, чиято муза е, тя получава революционен екип, в който копринената рокля е без ръкави и е до коляното. До този миг е било считано за недопустимо на корта дамите да демонстрират която и да е част на тялото си с изключение на дланите. Сюзан отхвърля да носи и обичайна шапка, като завързва на главата си цветна лента, която стартира да носи нейното име.Като цяло тя показва, че проявлението на прекрасен загар на кожата към този момент е съвременно.

Така незабелязано парижанката се трансформира в това, което назоваваме с клишето „ фешън икона “. През 1922 година Ланглен прави идната дръзка стъпка. Тя скъсва с белите облекла и се появява на игрището в цветни екипи, въодушевена от стила „ Ар Деко “. 

В епизод 11 ще научите още:

✔️ Как Ланглен се трансформира в национална героиня след олимпийските игри в Антверпен?

✔️ Кои нейни върхове в тениса няма да бъдат усъвършенствани?

✔️ Как парижанката заобикаля Сухия режим в Съединени американски щати?

✔️ Как мач с американка в Кан трансформира Сюзан в литературна героиня?

✔️ Защо нанася засегнатост на английската монархия и какви са следствията?

✔️ Колко получава от първия професионален контракт на жена в спорта?

✔️ Защо статуята на Сюзан Ланглен е издигната с голямо забавяне?

✔️ Кои са акцентите в класацията на седмицата?

Подкастът " Начален удар " можете да слушате на:

 На олимпийските игри в Антверпен, където печели два златни медала.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР