В 10% от секциите няма интернетВъпросите с видеозаснемането на изборния

...
В 10% от секциите няма интернетВъпросите с видеозаснемането на изборния
Коментари Харесай

ЦИК не отговаря за видеото на вота

В 10% от секциите няма интернет
Въпросите с видеозаснемането на изборния ден и броенето на бюлетините са към Министерски съвет. Самата процедура няма да е механически комплицирана и няма да изисква наемането на хора, които са експерти и да го вършат. Това сподели за Euronews Bulgaria Цветозар Томов, зам.-председател на Централната изборна комисия.

“Ако се скапе някое устройство по видеозаснемането виновността ще е на Министерски съвет. По отношение на интернета знаем, че ще има секции в които няма интернет и ще би трябвало да се направи запис, който да се съобщи на Министерски съвет. Това ще са не повече от 10% от всички секции ”, сподели още Томов.

По думите му стартирането на записа за начало на изборния ден няма да затрудни ръководителя на секционната комисия, а устройството ще бъде поставено по този начин в стаята, че да не снима данните на хората, които гласоподават.

“Предстои евентуално да се разгласи поръчка за мобилни устройства, с които да се снимат изборите във всички секции. Това е въпрос към Министерски съвет. Ние пожелаваме да се снима целият избирателен ден от отварянето на секцията до броенето на протокола. Ще се поръчат към 11-12 хиляди телефона, защото толкоз са изборните секции. Вероятно това ще оскъпи много изборите ”, сподели още Цветозар Томов.

“Няма да има проблем с хартията за машините. Ще има към 9 400 секции, в които ще се гласоподава с машини, а ние имаме 34 000 ролки. Това значи по три ролки за машина, т.е. нямам доверие да има проблем, където толкоз огромен брой хора да гласоподават с машина ", сподели още Томов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР