Окръжната прокуратура във Варна е поискала съдът да прекрати дейността

...
Окръжната прокуратура във Варна е поискала съдът да прекрати дейността
Коментари Харесай

Прокуратурата поиска заличаване на паравоенните Шипка и Васил Левски

Окръжната прокуратура във Варна е поискала съдът да приключи активността на две паравоенни организации - Разузнавателна служба на ФРГ " Шипка " и БНС " Васил Левски ". В публично известие на държавното обвиняване, представено от, и двете сдружения се ръководят от едни и същи три лица - Д.С., на 62 година, В.Р., на 65 година, и И.Л., на 30 година За съмнителна им активност сигнализират от дълго време правозащитници.

Председател на Българско национално придвижване " Шипка " съгласно регистъра е Дико Соколов. Той, дружно с Владимир Русев и Иво Лазов са в Управителния съвет на Български войнски съюз " Васил Левски ". И двете сдружения са със седалища във Варна, на един и същи адрес.

Прокуратурата в този момент изяснява, че зад опитите да се повдига българският дух в изявления на електронните им страници, както и в профилите им в обществените мрежи, е открито нарушаване на Конституцията, съгласно която се " не разрешават организации, чиято активност е ориентирана против суверенитета, териториалната целокупност на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна омраза, към нарушение на правата и свободите на жителите, както и организации, които основават секрети или военизирани структури, или се стремят да реализират задачите си посредством принуждение ".

Според устава на двете организации те би трябвало да се занимават с развиване и одобряване на духовните полезности, гражданското общество, опазването на здравето, образованието и така нататък

Двете организации са употребявали обществени мрежи и електронни уеб сайтове, с цел да доближават до съидейници и посредством разнообразни изявления са успявали да притеглят симпатизанти към концепциите си, изяснява държавното обвиняване.

В хода на инспекцията на активността на сдруженията прокурорите са разкрили текстове, в които се насажда ненавист на верски и етнически симптом, както и апели за разпра с непознати жители, представители на избрани етноси и религии. Събрани са данни за това, че сдруженията са организирали самобитни образования за придобиване на избрани бойни умения на свои симпатизанти. Установено е също, че са правени проведени визити на границата с Турция, с цел да бъдат ловени незаконни мигранти. Няма данни за реализирани резултати в резултат на тези цивилен патрули, прецизира прокуратурата.

Освен това шефовете на двете сдружения са поддържали контакти с представители на фракции от Федерална Република Германия и по-конкретно с лица, известни с крайнодесните си убеждения, показва прокуратурата.

Предстои Окръжният съд във Варна да насрочи дело за разглеждане на исковите молби.

Наскоро прокуратурата постави точка на инспекцията, която вървеше за осъществени закононарушения против републиката от " Шипка ". Прокурорите одобриха, че няма данни за осъществено закононарушение.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР