Уви, не са нормални временаЧестно казано, не виждам как България

...
Уви, не са нормални временаЧестно казано, не виждам как България
Коментари Харесай

Как България ще излезе от политическата криза? Няма

Уви, не са естествени времена

Честно казано, не виждам по какъв начин България ще излезе от актуалната политическа рецесия - без значение дали се сътвори ново държавно управление в границите на този парламент, или се отиде на нови, предварителни парламентарни избори, написа Александър Петров в

Причината е, че нито нов кабинет, нито нови избори са способни да дадат решение за корена на казуса с неналичието на непоклатимост в политиката у нас през последните няколко години.

Просто политиката у нас редовно върви към все по-сериозно, коренно и грозно разделяне.

Годините на заличаване на разговора, на залагане на тактиката да очерниш съперника, на бълване на компромати и изопачаване на непознати думи, с цел да паснат по-лесно на твоя разказ, ни доведоха до обстановка, в която от ден на ден политици просто нямат концепция по какъв начин да организират логичен спор без викове, сочене с пръст, патетични прояви или отправяне на обиди и нападки.

Да, да дискредитираш съперника е в пъти по-просто от това да покажеш, че ти самият си стойностна фигура в политиката и заслужаваш доверие. Да не приказваме, че постоянно работи доста повече.

Въпросът обаче е, че дългите години приложимост на сходни тактики за черен пиар доведоха до един противен непряк резултат - самото общество се радикализира.

България несъмнено мина през някои тежки години, а това в допълнение даде храна за всички тези антисистемни и революционно настроени герои, които в нито едно обикновено политическо време не биха имали място на сцената.

Уви, не са естествени времена. И тези, които избират в речите си да приказват за национални врагове, за предатели, за вървене на война (било то и метафорично), изплуваха на напред във времето.

Когато имаш такива субекти в дейната политика, а в същото време с това би трябвало да постигаш консенсус и да търсиш общи решения за излизане от тежки рецесии... вероятността нещата да се получат е доста дребна.

Антисистемните играчи в политиката действат единствено в положение на спорове. Иначе избледняват и минават на назад във времето. Затова и не престават да търсят конфликти.

По-лошото обаче е, когато и систематичните партии възприемат този "биткаджийски " нрав, търсейки кавги - без значение дали са в ръководство, или в съпротива.

Сблъсъкът в политиката би трябвало да е на хрумвания и визии, не на хора, които се упрекват един различен кой е по-по-най-корумпиран.

Партиите у нас са все по-заети да се разпознават с това, против което се борят (било то корупция, икономическа неустойчивост, конретни модели и т.н.), дотолкоз, че им става все по-трудно да споделят това, за което се борят.

И това се усеща от ден на ден.

В мрачни моменти като настоящия, когато рецесиите са в действителност доста и тежки, а всякакви икономисти се надпреварват да се появяват и да насочат черни предизвестия, че ни чака в действителност тежка зима, хората имат потребност от вяра, от вярата, че някъде там, оттатък всичката тази гняс, има едно по-добро бъдеще, което ни чака.

Именно по тази причина предходната година на изборите през ноември "Продължаваме смяната " съумяха да изпъкнат на общия декор. Те нямаха съответни обещания, нямаха ясна политическа платформа, нито прочут и почитан екип зад тила си. Просто дадоха вяра, че нещата ще се оправят.

По-малко от година по-късно обаче и те са възприели общия звук да се борят против, да чертаят червени линии и да сочат врагове.

Крайно време е българските политици и партии да си спомнят, че тяхната борба е за това да създадат България по-добро място за живеене, а не да се потвърдят като по-малкото зло.

Защото като гласоподавател мога да кажа, че на всички ни е писнало от години насам да гласуваме за това, което наподобява като най-малкото зло.

И е извънредно време да смъкват ръкавиците и да престанат да си показват, че са на бойното поле, а да стартират да вършат малко същинска политика. Ей по този начин, за многообразие.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР