Увеличението на изкупните цени на сурово мляко у нас ще

...
Увеличението на изкупните цени на сурово мляко у нас ще
Коментари Харесай

Млякото ще поскъпва до пролетта

Увеличението на изкупните цени на сурово мляко у нас ще продължи, като се планува наклонността да се резервира до пролетта на идната година. Това предвиждат анализатори от САРА, представени от Agrozona.

Поскъпването се изяснява със мощното търсене в Китай и Югоизточна Азия, което подкрепя европейските производители посредством износа и общоевропейско повишаване на цените.

В България е налице мощна диференциация в цените на суровото мляко. От Асоциацията на млекопреработвателите изкупните цени на краве мляко доближават тук-там до 0,85 лв/л., до момента в който междинните цени за миналия септември се чака да бъдат към 0,60 лв/л., гласи анализът на САРА. В него се показва още, че цената за доста от производителите в отдалечени райони и с мляко, което не дава отговор на условията за качество цените, са към 0,5 лв/л.

През юли тази година е изкупено с 22% повече мляко по отношение на година по-рано, сочат данни на Млечната обсерватория, като по този начин България заема първо място по растеж. Суровината, която публично стига до мандрите у нас, обаче е към 50-55% от общо добитото краве мляко.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР