Увеличената максимална скорост преди десетина години кара сънародниците ни да

...
Увеличената максимална скорост преди десетина години кара сънародниците ни да
Коментари Харесай

Необосновано самочувствие превърна българите в най-лошите шофьори в цяла Европа

Увеличената оптималната скорост преди десетина години кара сънародниците ни да подценяват здравия разсъдък

Защо в България водачите са най-лоши в целия Европейски съюз? Наскоро направено изследване слага българите на 40 място в света и на последно от всички страни в Европейски Съюз. Оценката на провелите проучването е, че в България се кара всеобщо с превишена скорост, след приложимост на алкохол и с неуважение към разпоредбите по принцип.

Колегите от попитаха хора с опит от Пътната полиция и други органи, които имат отношение към пътната сигурност. и се сблъскахме с един непредвиден отговор. Правилата у нас са доста демократични, което дава  безпричинно самочувствие на водачите, и по тази причина стават тежки произшествия.

Примерът отпреди няколко дни, когато на новоремонтирания път Пазарджик - Пловдив починаха петима, е доста индикативен за протичащото се. Там и двамата водачи не са неопитни. Пътят е в съвършено положение за първокласно шосе. Не се открива рисково изпреварване. Вероятната причина е леко нахлуване в насрещното платно заради разпръскване на единия водач. Ако бяха се движили със скорост, съответна за път, който не е автомагистрала, а точно под 90 км в час, несъмнено щяха да могат да избегнат конфликта.

Заради това, че у нас на автомагистрала законната оптималната скорост е 140 км, т.е. до 155 км в час не се постанова санкция, болшинството водачи по единствената ни автомагистрала се движат със 160 км в час, което им дава голословно самочувствие, че могат да карат доста добре и бързо. И като че ли не помнят, че когато са на първокачествен път, на който няма мантинела по средата, даже и леко нахлуване в насрещното платно може да приключи съдбовно. Затова там ограничаването е 90, с цел да може да се реагира в точния момент. Автомобилни водачи с опит описват, че постоянно е по-добре, даже и на съревнование, да се движиш с рационална скорост, а оптималната да използваш единствено за изпреварване.

Пътен служител на реда от Пловдив описа, че всеобщо самочувствието, което са добили относително опитни водачи, ги кара да подценяват здравия разсъдък. Например, когато в колата има доста пасажери, не е рационално да се кара доста бързо, тъй като жертвите при случай биха били повече. Чисто физически, когато тежестта на автомобила е увеличено, физичните сили, които му влияят, водят до парадоксални неволни отклонения от мечтаната траектория. Както водачите на камиони заобикалят високите скорости, когато са цялостни, така и леките коли би трябвало да преценяват държанието си, когато возят пасажери.

Той счита, че  разрешената оптималната скорост от 140 км в час отпреди десетина години е имала съдбовно въздействие върху държанието на водачите.

Преди това множеството от тях в никакъв случай не са достигали такава скорост, а в този момент един път пробвали, се пристрастяват към високите скорости и желаят повече и повече. И в случай че на някои сектори на автомагистралата в избрани часови пояси достигането на такава скорост е допустимо, на първокачествен път е доста рисково.

В дългогодишната си процедура е записал и друго. Масовото неслагане на колани на задните седалки и пренебрегването на детското столче за всяко дете, което е минало 3 година “Как очаквате, когато то порасне, да стане виновен водач? От малко знае, че може да подценява разпоредбите ”, споделя специалист.

Преди време водач на учебен рейс със смях разказал по какъв начин синът му го подканил от задната седалка: “Хайде, приключвай с твоето нарушаване, с цел да мога да направя моето ”. Той е съперник на теорията, че би трябвало да се усилват паричните наказания, с цел да се реализира смяна. “Хората просто си заплащат санкциите и не престават да правят нарушавания. Доказано е, че размерът на глобите въздейства единствено на 5 - 10% от хората ”, споделя специалистът. Санкциите не са толкоз дребни, само че съгласно него на автомагистрала би трябвало да се върне ограничаването от 120, а на извънградско шосе - 80 км. в час. Това не трансформира кой знае какъв брой времето за напредване, само че чисто психически кара водачите да имат едно мислено, че шофирането е високорискова активност и би трябвало да извършва със съобразена скорост. Едно е да спазваш ограничаване от 120, друго и е, в случай че е 140.

Единствено в Германия, където няма ограничаване на автомагистралите, както и в Обединените арабски емирства, където се позволява до 160 км/ч на тях,  пък се разрешава по-висока скорост на тях, в сравнение с в България.

В Германия обаче целесъобразната скорост на именитите аутобани е 130 км/ч. “В тези две страни автопаркът е доста по-нов от този у нас. Нали разбирате разликата сред кола на 2 години, която се движи със 160 км/ч, и такава на 15, която кара със 140. Ще има напълно друго държание при натискане на спирачките ”, споделя пътен служител на реда. И показва различен проблем.

У нас не е планувана глоба за шофиране с до 10 км/ч над ограничаването. Така излиза, че на извънградски път е разрешено да се кара със 100 км/ч. Именно с сходна скорост на прав сектор край Пазарджик петима души починаха. В множеството страни е въведено процентно отклоняване, което е не повече от 5 на 100.

Опитният служител на реда счита, че е нужен различен метод, с цел да се превъзпитат водачите, които редовно карат с превишена скорост. Проблемът при тях е, че те, както и всеобщото публично мнение не счита това за рисково нарушаване.

Такъв е казусът с Димитър Любенов, който до момента в който караше дрогиран с кокаин и на 1,73 промила алкохол в кръвта, умъртви французин на столичното околовръстно. Ескпертиза сподели, че е карал със 195 км/ч сега на удара. Мъжът имал 29 електронни фиша за скорост. Бил е засичан с над 50 км/ ч над ограничаването отвън града, както и над 40 км/ч в града. Платил всички санкции.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР