Увеличаването на минималната работна заплата в периоди на криза предизвиква

...
Увеличаването на минималната работна заплата в периоди на криза предизвиква
Коментари Харесай

Вдигане на минималната заплата вдига и безработицата?

Увеличаването на минималната работна заплата в интервали на рецесия провокира повишение на безработицата. Това демонстрира разбор на Българска стопанска камара (БСК), оценяващ въздействието на изменението на минималната заплата върху безработицата за интервала сред 2000 година и 2020 година

Българската стопанска система навлиза в интервал на спад и едно прекалено нарастване на минималното заплащане ще докара до повишаване на безработицата, заключава анализът на работодателската организация.

Според изследването 80% от безработицата в спешните времена се дължи на повдигането на минималната заплата. В интервал на икономическа рецесия нарастването на МРЗ непосредствено покачва коефициента на безработица с до 6%, демонстрира анализът на БСК. Изчисленията са на база данните на Национален осигурителен институт и Национален статистически институт, като е употребен професионален статистически програмен продукт (STATA).

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Минималната работна заплата сигурно ще се усили от 1...

Позицията на БСК идва в отговор на желанието на политиците за повишение на минималната заплата от 1 януари 2022 година, а служебното държавно управление желае да я направи 710 лв..

, защото съгласно тях не дава отговор на действителността и ще донесе по-голяма щета, в сравнение с изгода. Бизнесът отива още по-далеч, потвърждавайки че у нас не би трябвало да има единна минимална заплата – а друга и тя да се договаря сред обществените сътрудници. Синдикатите пък настояват, че.
МРЗ не е лекарство за бедността и обществените проблеми



Минималната заплата е функционалност на резултата (ползите) от положения труд. Повишаването ѝ би трябвало да зависи главно от повишаването на продуктивността на труда в съответните браншове, измерена посредством брутната добавена стойност на един ангажиран, считат от БСК.

Те са безапелационни, че минималната заплата не може и не би трябвало да се употребява за решение на обществените проблеми в обществото, в това число на тези за и общественото изключване.

Решенията за актуализация на минималното заплащане не би трябвало да се вземат под напън, а след сериозна оценка на въздействието, уверени са от бизнес организацията.

Повишаването на работните заплати в дълготраен проект изисква ускорение на вложенията в браншове с висока добавена стойност, възходяща продуктивност на труда, софтуерно възобновяване и нововъведения, решителни промени на системата на образованието и професионалното образование.

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА:

Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР