Увеличаване на заплатите в здравния сектор и доставка на високопроходими

...
Увеличаване на заплатите в здравния сектор и доставка на високопроходими
Коментари Харесай

По-високи заплати в сектора и нови високопроходими линейки отчете правителството

Увеличаване на заплатите в здравния бранш и доставка на високопроходими коли за спешна помощ за труднодостъпните региони – това регистрира през днешния ден държавното управление като свършено в опазването на здравето.

Министър-председателят акад. Николай Денков стартира изказването си, като уточни, че концепцията е да бъдат систематизирани в резюме главните резултати, „ с ясното схващане, че управническата стратегия продължава и идващите 9 месеца, тъй че ние сме в средата на нейното осъществяване “.

След встъпителните думи на премиера бе излъчен къс филм, чиято концепция беше да покаже достиженията на Кабинета „ Денков “ за отминалите девет месеца. След края му акад. Денков се спря и на някои моменти, които по думите му са останали настрана от вниманието. Като достижение той регистрира координирането на напъните на няколко министерства за въвеждането на електронните извинителни бележки за учениците, е-рецептите за антибиотици и антидиабетни лекарства, както и електронните санкции за пътни нарушавания.

Премиерът призна, че има и закъснение в избрани ограничения, като в здравния бранш той регистрира закъснение в плана за Националната детска болница. Акад. Денков уточни, че е направен нов график на плана, който сега се съблюдава без забавяния.

„ Здравеопазването е една тежка система, в която измененията изискват време и резултатите се чакат не незабавно, а след прочут интервал, в който се виждат позитивните резултати от това, което сме заложили в управническата стратегия и целите на Министерство на здравеопазването “. Това сподели на собствен ред министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков по време на доклада на Кабинета, който с изключение на отчитане на постигнатото имаше за цел да показа и бъдещите цели на министрите.

Макар проф. Хинков да заявява, че приключва присъединяване си в това държавно управление, той въпреки всичко уточни набелязаните цели на ведомството до края на годината. По думите му, водещ приоритет е построяването на Национална детска болница, като периодите за това са планувани в Плана, има и нужната договореност с Европейска инвестиционна банка. „ Другият огромен приоритет, който Министерство на здравеопазването си слага, е рационализиране на трансплантационния модел в страната. Тази година сме рекордьори в донорски обстановки и трансплантации “, акцентира проф. Хинков и съобщи, че построяването на обособена организация по трансплантации ще бъде тласък това да продължи.

В проектите на ведомството са още продължение на дигитализацията, разширение опциите за достъп до е-пациентското досие, разширение на опциите е-системата за следене на медикаментите (СЕСПА), тъй че да се ограничи оптимално периодическия дефицит на лекарства.

„ Един от значимите цели беше понижаване доплащанията и с увеличение реимбурсирането на огромна част от медикаментите от ПЛС реализираме в някаква степен и тази цел “, сподели проф. Хинков, визирайки предстоящото решение на Надзорния съвет на НЗОК за повишение до 100% реимбурсацията на най-масовите медикаменти – тези за сърдечносъдови болести.

„ В умозаключение – горделив съм, че работих в едно държавно управление, което сподели, че България може да бъде ръководена по един образован и заслужен метод “, приключи проф. Христо Хинков.

От своя страна министърът на превоза Георги Гвоздейков регистрира желанията на ведомството си във връзка с въздушната незабавна помощ. По думите му, в проектите на министерството попадат три настоящи оперативни бази до края на годината. Изготвя се също по този начин стратегия и проект за образование на водачи, като по този метод ще се даде опция за обезпечаване на човешки запас за медицинските хеликоптери, означи той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР