Увеличава се песимизма в оценките и очакванията на потребителите през

...
Увеличава се песимизма в оценките и очакванията на потребителите през
Коментари Харесай

Българинът все по-неспокоен: Очаква ръст на инфлацията в следващите 12 месеца

Увеличава се скептицизма в оценките и упованията на потребителите през април спрямо януари демонстрира проучване на Националния статистически институт.

Мненията на потребителите за развиването на общата икономическа обстановка в страната през последните дванадесет месеца, както и упованията за идващите дванадесет месеца, са по-песимистични по отношение на предходното наблюдаване, вследствие на което балансовите индикатори понижават надлежно с 11,8 и 15 пункта. По-негативни спрямо януари са и оценките и упованията им по отношение на измененията във финансовото положение на техните семейства.

Общият индикатор на доверие на потребителите понижава с 4,9 пункта по отношение на нивото си от преди три месеца, което се дължи на намаленото доверие измежду популацията както в селата, по този начин и в градовете - надлежно с 5,7 и 4,6 пункта.

Потребителите не престават да смятат, че през последните дванадесет месеца има повишаване на потребителските цени. Същевременно и инфлационните им упования за идващите дванадесет месеца се ускоряват (повишение на балансовия индикатор с 4,9 пункта).

По отношение на безработицата в страната през идващите дванадесет месеца прогнозите се изместват към по-умерените отзиви, вследствие на което балансовият индикатор се намалява с 5,4 пункта.

Настоящата икономическа обстановка в страната продължава да се прави оценка от по-голямата част от потребителите като неподходяща за икономисване.

Негативна е и настройката им във връзка с осъществяването на разноски за покупка на предмети за дълготрайна приложимост, за покупка или изграждане на жилище (вила) и за усъвършенствания в дома през идващите дванадесет месеца.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР