Уважаеми преподаватели, учители и ученици,Уважаеми поети, писатели, просветни и културни

...
Уважаеми преподаватели, учители и ученици,Уважаеми поети, писатели, просветни и културни
Коментари Харесай

Кметът Николов: Честит 24 май, бургазлии!

Уважаеми преподаватели, учители и възпитаници,

Уважаеми поети, писатели, просветни и културни дейци,

Скъпи бургазлии,

Честит Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета, и на славянската словесност – 24 май! Този ден за нас е най-истинският, най-съкровеният и най-българският празник в календара, тъй като ни е съхранил като народ през вековете.

24 май е най-тържественият и блестящ ден, който е запазил в себе си оня възрожденски дух и жар, характерен единствено на първопросветителите и на тяхното свято и велико дело, достигнало до нас. Далновидността на нашия народ, че ни би трябвало лично четмо и писмо, което да ни сплоти и направи още по-силни, още по-достойни и горди измежду другите нации, е еманация на вековната българска държавност.

Нашите земи са люлка на славянската книжнина и просветеност. С този безспорен факт, ние се нареждаме измежду дребното нации в Европа, съдействали за развиването на духовността и културата на Стария континент. Близо 12 века по-късно, времето не е заличило ярката следа, която сме оставили тогава.

Предците и будителите ни са съхранили непокътнати буквите, езикът и културата ни, с цел да ги предадат на нас. Сега е наш ред ние да ги пазим и предаваме нататък. Това е вашата просветителска задача, това вършиме вие – учители, поети и писатели, всеки ден предавате написаното познание с нашите букви. Благодаря Ви!

Ние, българите, имаме състоятелен мотив за празнуване на този ден, тъй като помним първите просветители, тъй като помним делото им, тъй като знаем през какъв брой тежки тествания и гонения са минали, с цел да оцелее словото.

Всеки от нас си спомня първия преподавател и първия звънец, първият буквар и първите флагове и фанфари, известяващи че е пристигнал 24 май! Затова и за нас е доста повече от традиция, почитането на най-българския празник с балони, цветя и венци, с песни и най-много със наложителния химн „ Върви народе, възродени! “.

На този ярък ден, ви поисквам да сте здрави и постоянно да имате самочувствието на народ, който заема справедливо и почтено своето място на картата на Европа и света!

Честит празник на българската писменост!

Честит празник на българската култура и просвета!

Честит 24 май, бургазлии!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР