Уважаеми представители на медиите, уважаеми госпожи и господа, вземам отношение

...
Уважаеми представители на медиите, уважаеми госпожи и господа, вземам отношение
Коментари Харесай

Красимир Богданов: Категорично съм против ГЕРБ да ликвидира елитното образование във Враца

Уважаеми представители на медиите, уважаеми госпожи и господа, вземам отношение в качеството ми на депутат от Враца, до неотдавна член на комисията по образованието и науката, взел участие в изработването и дал своя вот окончателния вид на Закона за предучилищното и учебното обучение, пък и като човек с прочут професионален и административен отит в образованието на локално равнище, по отношение на показаните промени в до момента реализирания държавен план-прием в образователните заведения в община Враца. Идеите за промени бяха оповестени на заседание в заседателната залата на Общински съвет Враца на 9 януари 2018г. Предложения план планува, съществено понижаване на приема в профилирана подготовка и увеличение на приема в професионалните гимназии в съответствие 10 към 16 паралелки. До момента съотношението е било назад. Това всъщност съставлява нова оптимизация на учебната мрежа в община Враца, сходно на тази от 2008 година Тъй като не съм получавал покана за присъединяване, а публично разискване с поданството не е провеждано, употребявам медиите с цел да изразя позицията си и да слага значими съгласно мен въпроси. Същите изпратих до Областна и Общинска администрация, както и до РУО-Враца.
Вън от всякакво подозрение е нуждата от усилване на професионалното обучение. На всеки е ясно, че бизнесът се задъхва от липса на междинни професионални фрагменти. До момента във Враца имаше небалансирано съответствие сред профилирано и професионално обучение, с емфатичен превес на профилираното. Министърът на образованието и науката даде явен сигнал за приоритизирането на професионалното обучение, посредством завишаване на стандартите и финансиране, което да сътвори условия за конкурентност на образованието по специалност. Самият аз, неведнъж съм упорствал и предложил ограничения в поддръжка на този вид образованието. Нужно ли е обаче, това да става за сметка на фрапантното стесняване на приема в елитните гимназии?
Необходимо ли е, с административни ограничения да се взема решение ориста на младежите във Враца? Какво ще стане с тези деца, които желаят и имат интелектуалните благоприятни условия да учат природо-математически или филантропични дисциплини в профилирани паралелки в междинните учебни заведения, които печелят призови места в влиятелни национални и интернационалните надпревари и олимпиади? Това са паралелки, които стабилно осъществят към 90% банкет във ВУЗ и приготвят бъдещите учители, адвокати, лекари, фармацевти, все фрагменти, извънредно нужни за Враца и района. Достатъчно е човек да влезе в Областна администрация, Общината, съда, полицията, МБАЛ и на всички места ще види реализацията на тези фрагменти. С предлаганите промени, тези деца които имат качества да станат лекари, адвокати и учители, ще би трябвало да избират сред опциите да станат стругари, фрезисти или готвачи, при цялото ми почитание към последнопосочените специалности.
Отворени остават и въпросите: оценени ли са съответните потребности на бизнеса и подготвени ли са професионалните учебни заведения да предложат още за образователната 2018/2019г. нужните специалности? Подготвени ли са с база и училищен фрагменти да одобряват напора на „ искащите “ да се образоват при тях младежи? След неведнъж заявяваната позиция, че оптимизацията на учебните заведения във Враца е завършила, какво постанова нови съществени разтърсвания? Какво ще се случи с учителските фрагменти, които ще отпаднат заради понижаване на броя на паралелките в профилираните и междинните учебни заведения? Как оказваме помощ за задържането на младежите във Враца? Вероятно, при неналичието на подобаващи специалности, по-амбициозните родители ще търсят реализация за децата си в други обитаеми места!
Без да отхвърлям нуждата от поощряване на професионалното обучение, всички изказани нагоре опасения ме карат да изразя безапелационната си позиция срещу обсъжданите промени в този им вид. За мен, той е припрян, фрапантен, без прелиминарен разбор, без координиране с каквато и да е тактика за развиване на образованието в общината, безусловно дни преди крайния период за координиране на предложенията, не отговарящ на действителните потребности от експерти в обществената сфера, не защитаващ ползите на децата, родителите и учителите. Смятам, че надалеч по-удачна би била постепенна смяна в насочеността на образованието в образователните заведения в община Враца, без външен напън и без съществени разтърсвания. Освен това, приемът може да се трансформира всяка година, като се регистрират потребностите и се открият резултатите и дефектите от направените промени.
Призовавам виновните фактори за преразглеждане на решението за държавния план-прием за 2018/2019 образователна година и за опазване на елитното обучение във Враца. Убеден съм, че ще се вземат верните решения, които да предпазят просветителната система от бъдещи несъответствия и ограничение на опциите за развиване на младежите. В последна сметка, образованието и науката дават направления и отварят порти. Те са главният рупор на общочовешкия прогрес!

Красимир Богданов, национален представител
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР