Уважаеми еврочиновнико,Разбираме, че вероятно сте нервен да напуснете Брюксел и

...
Уважаеми еврочиновнико,Разбираме, че вероятно сте нервен да напуснете Брюксел и
Коментари Харесай

Кацнахте в София? Пазете се от пиратски таксита!

Уважаеми еврочиновнико,

Разбираме, че евентуално сте нервозен да напуснете Брюксел и да се насочите към дивия изток на Европа за българското председателство. Отпуснете се. София има тресчици за дялане, само че ще прекараш добре, стига да спазваш основните правила, изложени в нашия справочник за оцеляване.

Никой няма да се преструва, че столицата на България е земен парадайса. Наистина, това е един обилен град на блокове от социалистическа ера, дребни бездомни кучета, потрошени тротоари и от време на време рискови подлези.

Поглеждайки по-отблизо, София има сексапил. Ще ви преведем около пиратските таксита, с цел да разкриете един град на скъпи тракийски съкровища, където билетът за опера коства 5 евро и се вижда малко непредвиден взрив на органичните храни.

Така стартира оповестения от изданието "Политико " "наръчник за оцеляване на еврочиновниците в София ".

Ето и какво гласи той:

Преди да си събереш багажа, подготви се за кимането с глава

Еврочиновникът би трябвало да се подготви психически за най-големия културен потрес: българите кимат с глава, когато желаят да кажат "да ". Проблемът се усложнява от обстоятелството, че софиянците не са христоматиен образец за усмихнати хора.

Попитайте сервитьор за чаша вода или таксиметров водач да ви закара до центъра на града и постоянно ще получите отсреща безмълвно клатене на главата. В първите няколко случая ще наподобява като че ли ви споделят да си останете жаден и изгубен в града, само че в действителност се съгласяват.

Аномалията с кимането ще провокира дискомфорт и при формалните срещи. Точно както представяте обичания си слайд на PowerPoint, ще забележите, че българските дебелоглави апаратчици поклащат главите си замислено. Това е опасност за непосветените и най-добре е да се упражнявате в Брюксел авансово. Поискайте от вашите другари и фамилията да поклатят главите си за всичко, което казвате.

Кацнахте! Добре пристигнали! Сега внимавайте за "пиратски " таксита
Не се опасявайте от групата таксиметрови водачи, която ще ви наобиколи, откакто излезете терминала на летището. Някои от тях може да наподобяват като охранители в нощни клубове, само че нормално те са хипохондрици, които звънят на майките си най-малко два пъти дневно, а някои от тях могат да предложат и експертиза в области като банкрута на КТБ или хидроизолацията.

Шофьорът ще се преструва, че няма "дребни ", с цел да ви върне ресто. Така че е добре първо да си купите лека закуска в терминала на летището.

Гладен ли си? Дошъл си на вярното място

Ще ви кажем една загадка: българите имат най-хубавата кухня в Европа. Препоръките на създателя са да се опита българският гювеч и каварма, както и обичайна ни ракия, която разказва като алкохолна напитка от грозде или сливи.

Но аз съм служител от генералния секретариат по околната среда... Няма ли да умра от апетит в София?

Съвсем не. Българската кухня предлага доста варианти за вегетарианци - от фасул и леща до пълнени чушки. "Градът е обзет от лудостта на био храните ", отбелязва създателят.

"Задължително би трябвало да опитате боза - кисела, леко ферментирала напитка, с чийто усет обаче би трябвало да се свикне. "

Потопи се в локалната просвета

Безплатните градски обиколки са превъзходен метод да опознаете града и историята му. "Просто отидете! " Екскурзоводите са жизнерадостни и приказливи млади българи, които са запалени по предишното и културата на страната си.

"Те са съвършен антидот против динозаврите, които ще срещнете по коридорите на властта ", отбелязва Оливър и поучава еврократите да посетят "двете перли в короната на София " - Националният исторически музей и Боянската черква.

Стига с храната, ами българските служители?

Българите са умни. Те обичат да играят шах и се показват впечатляващо на математически олимпиади. Много от тях отиват на работа в Силициевата котловина.

"Проблемът е, че старците, останали в политиката, и министрите могат да са сковано публични и напълно значително корумпирани. С тези хора малко може да се реализира. Някои даже работят за Кремъл ", споделя създателят.

Първи урок по български език

Думи, които ще са потребни на еврократа в София

Дървен мъдрец - неотклонен досадник, който каканиже от позицията на осъзнато предимство. Често срещан.

Бай Ганьо - име на воин от книга от XIX век на Алеко Константинов за най-лошия тип българин, който желае нещо в подмяна на нищо. Безсрамен опортюнист, който ще желае великодушен рушвет при всяка опция. Трагично постоянно срещан.

Мутра - дебеловрат мафиот. Лошият му усет е надминат единствено от този на женската на този тип - мутреса.

Некадърник - човек, който не става за нищо. Почти универсално определение. Крайъгълен камък на бюрократичния свят.

Тутманик - безусловно самун със сирене; употребява се в смисъла си на слабоумен; синоним: простак. Съвсем не е заплашен тип.

Малка нощна музика

След умопомрачителната среща с българското чиновничество, еврократите ще имат потребност от малко музика, която да повдигне духа им. "София е най-евтиното място, където да се насладите на висша просвета в Европа. Билетите за опера и балет стартират от 5-10 евро.

Идва време за последна стъпка:

Връщане в Брюксел

"Сигурни ли сте, че в действителност го желаете? "

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР