Утре правителството ще смени председателя на Държавната агенция "Технически операции"

...
Утре правителството ще смени председателя на Държавната агенция "Технически операции"
Коментари Харесай

Борисов сменя шефа на агенцията за СРС-тата

Утре държавното управление ще смени ръководителя на Държавната организация "Технически интервенции " (ДАТО) Цветан Китов.

Това излиза наяве от оповестения дневен ред на съвещанието на кабинета, представен от БГНЕС. Вносител на точката е премиера Бойко Борисов, който директно дава отговор за работата на ДАТО.

Георги Гатев апелира отнетия му достъп до СРС-та

ГДБОП ще може да шпионира „ Вайбър “, „ Facebook “ и „ Скайп “

Агенцията се занимава с реализирането на специфичните разследващи средства (СРС).

Смяната на Китов евентуално е обвързвана със абсурда към институциите, отговарящи директно за СРС-тата през последните седмици.

Той стартира откакто ДАНС изиска снемане на достъпа до класифицирана информация на Георги Гатев, правист и зам.-председател на Националното бюро за надзор върху специфичните разследващи средства (НБКСРС). Гатев е препоръчан на поста от Движение за права и свободи, което породи клюки за офанзива на службите против партията.

Шефът на НБКСРС Бойко Рашков отбрани заместника си и от своя страна съобщи, че службите се пробват да върнат времената на безотговорно подслушване у нас. Рашков също по този начин съобщи, че са допускани неточности при приложение на системите за следене на известия и телефонни диалози.

Самият Китов е началник на службата, отговаряща за подслушванията, от октомври 2013г., когато е назначен на поста по предложение на държавното управление на Пламен Орешарски. Преди това работи в ДАНС от нейното основаване през 2008.

Той остана на поста си и след идването на власт на второто държавно управление на Бойко Борисов в края на 2014 година. През март идната година вътрешният министър Веселин Вучков подаде оставка, откакто министър председателят Борисов се възпротиви на концепцията да му да смени основният секретар на Министерство на вътрешните работи Светлозар Лазаров, шефът на ДАНС Владимир Писанчев и шефът на ДАТО Китов.

Председателят на организацията за СРС-тата се дефинира от президента по предложение на държавното управление. Кой е евентуалният заместител на Китов и какви са аргументите Борисов да изиска промяната му евентуално ще стане ясно на следващия ден.

На съвещанието държавното управление ще одобри и Годишният отчет за положението на националната сигурност за 2016 година

Вносител още веднъж е министър председателят.

Министерският съвет ще одобри и Доклад на Междуведомствената комисия за експортен надзор и неразпространение на оръжията за всеобщо заличаване към министъра на стопанската система.

В последните седмици стана ясно, че поради редица нарушаване, способените органи са лишили лицензите за търговия с оръжие на производители на военна продукция.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР