Утре е поклонението предименитата актриса Надя Топалова, която почина на

...
Утре е поклонението предименитата актриса Надя Топалова, която почина на
Коментари Харесай

Поклонението пред актрисата Надя Топалова ще бъде утре

Утре е поклонението пред именитата актриса Надя Топалова, която умря на 26 август, месец преди да навърши 87 години. „ Изключителната Надя Топалова е била и постоянно ще бъде част от огромното и обичащо семейство на Младежки спектакъл „ Николай Бинев “. За голямо страдание и с огромна горест всички, които я обичахме като човек и прелестен експерт с огромно сърце, ще я изпратим в последния й път на 5 септември в 12.00 ч. в църквата „ Света София “, когато ще се състои поклонението пред тази огромна българска актриса! “, написаха сътрудниците й от трупата на Младежкия.

Надя Топалова е взела участие в над 70 спектакъла в този спектакъл и името й е изписано с основни букви в неговата история, напомнят те. Първата премиера на Надя Топалова на сцената на Младежкия спектакъл е на 22 ноември 1959 година в спектакъла „ Прощавай, майко! “ от Вера Дамянова, режисура на Лиляна Тодорова. Следват десетки сполучливи функции в помнещи се и до през днешния ден спектакли – както за възрастни, по този начин и за деца, измежду които „ Младост “ от Васил Андреев, „ Кандидат за Луната “ от Асен Босев, „ Както ви се харесва “ от Уилям Шекспир и „ Унижените и оскърбените “ от Фьодор Достоевски – постановки на режисьора Вили Цанков, „ Да отворим прозореца “ от Цветан Ангелов, режисура Гертруда Луканова и доста други.

В продължение на повече от 3 десетилетия Надя Топалова се превъплъщава в безчет комплицирани и завладяващи персонажи.

Независимо че последната й премиера е преди близо 32 години, „ тя постоянно остана част от духа на нашия театъра и ще продължава да бъде по този начин вечно! “, безапелационни са артистите от трупата, изказвайки дълбоките си съболезнования към околните на Надя Топалова.

Надя Топалова е родена на 25 септември 1935 година Завършва актьорската студия към ТБА (1957) и актьорско майсторство във ВИТИЗ " Кръстьо Сарафов " при проф. Боян Дановски (1965). Част от екипа на Младежкия спектакъл е от 1959 до 1991 година Работи интензивно в дублажа от 60-те години. Озвучава герои в известните тв сериали " Семейство Мейзга ", " Ум белият делфин ", " Синьо лято ", " Арабела ", " Костенурките нинджа ", както и в анимационните филми " Бамби ", " Пепеляшка ", " Шрек 2 " и други

Тя е първата българска актриса, дала гласа си на Барт Симпсън от " Семейство Симпсън " в Българска национална телевизия през 90-те. В последните години Надя Топалова бе част от креативната група " Артисти със сребро в косите " към Съюза на артистите в България.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР