Утре Доналд Тръмп ще напусне Вашингтон, оставяйки американците по-разединени политически,

...
Утре Доналд Тръмп ще напусне Вашингтон, оставяйки американците по-разединени политически,
Коментари Харесай

Каква Америка оставя след себе си Тръмп?

Утре Доналд Тръмп ще напусне Вашингтон, оставяйки американците по-разединени политически, и по-безработни, в сравнение с когато встъпи в служба през 2017 година, до момента в който чака процеса по вторият си импиймчънт – срамен край за едно от най-бурните президенства в американската история, написа Джордан Фабиан за Блумбърг.

Тръмп има намерение да отпътува от столицата Вашингтон за частното си имение Мар-а-Лаго в щата Флорида рано сутринта в сряда, с цел да дойде в слънчевия щат преди встъпването в служба на определения за президент на Съединени американски щати Джо Байдън. Там някогашният държавен глава ще стартира живота си след президентството, последван най-малко краткотрайно от шепа някогашни чиновници на Белия дом.

Последният президент, който отхвърли да участва на инаугурацията на своя правоприемник, бе Андрю Джонсън през 1869 година Джонсън е прочут още с това, че е първият американски президент, подложен на импийчмънт.

Макар че отсъствието на Тръмп ще наруши повече от столетна традиция, която затвърди процеса по кротичък трансфер на власт в Съединени американски щати, Байдън счита че неналичието на президента републиканец е „ добра вест “.

Байдън ще дойде във Вашингтон още през днешния ден, като не се чака той да има среща с Тръмп, въпреки че новоизбраният президент ще отседне в резиденцията за посетители на Белия дом - Блеър хаус. Дели ги единствено една улица.

Всички останали живи президенти на Съединени американски щати като се изключи 94-годишният Джими Картър, ще участват на церемонията по стъпване в служба на Байдън.

През последните дни Тръмп се трансформира в политически парий във Вашинтон, откакто негови последователи щурмуваха постройката на Конгреса на Съединени американски щати на 6 януари, въодушевени от отхвърли на републиканеца да признае изборите резултати и успеха на Байдън на изборите през ноември. При офанзивата починаха 5 души.

Въпреки това Тръмп пробва да държи вратата отворена за второ деяние в политическата си кариера, разчитайки на 74-те милиона американци, които гласоподаваха за него в президентските избори макар неуспеха му да сложи под надзор епидемията от ковид в страната.

След размириците във Вашингтон обаче известността на Тръм понесе сериозен удар. Няколко социологически изследвания демонстрират, че той ще напусне президентския пост при рекордно ниско равнище на утвърждение,  като осредненият резултат от RealClearPolitics е 40%.

Последната анкета на Gallup за президентството на Тръмп, оповестена в понеделник, открива, че той има поддръжка от 34%, което го слага на равни начала с Картър и Джордж У. Буш, които оставиха Съединени американски щати надлежно в най-тежката финансова рецесия от Голямата меланхолия насам и в интервал на неодобрение от външната политика на Вашингтон след войната в Ирак.

Опитите на Тръмп през последната седмица да изтъкне достиженията си, в това число стената по границата с Мексико и изтеглянето на част от американските войски от Близкия изток, бяха засенчени от последствията от нахлуването в Капитолия. Според анкета на Pew Research, три четвърти от американците, в това число повече от половината от републиканците, считат че Тръмп носи най-малко частична отговорност за офанзивата.

Военно наличие

Днес Тръмп оставя след себе си един Вашингтон, който наподобява повече на военна база, в сравнение с седалището на най-старата, непрекъсната във времето народна власт в света. Хиляди военнослужещи от Националната армия патролират улиците на американската столица, до момента в който постройката на Конгреса, Белия дом и огромни региони към тях са оградени за предотвратяване от нова офанзива от поддръжниците на Тръмп.

Самият Тръмп също не може да избяга от Вашингтон, въпреки и да счита да се реалокира във Флорида. Той в последна сметка ще би трябвало да се отбрани по време на историческия втори развой по импийчмънт в Сената по обвиняване в подстрекателство към протест.

За съпоставяне, Барак Обама прекара част от първите си дни като някогашен президент, карайки сърф в Карибите дружно с бизнес магната Ричард Брансън.

Не може да се отхвърли, че това е отговарящ завършек на едно президентство, което непрекъснато преминаваше  границите на естественото държание и изостри политическите и расовите разделения в страната. Способността на Тръмп да нахъса лоялните си поддръжници да нападат постройката на Конгреса посредством погрешни изказвания за изборна машинация е въплъщение на обстоятелството, че той, съзнателно или не, отприщи тъмни сили, които до момента обитаваха периферията на американския живот.

11 септември, всеки ден

Епидемията от ковид в Съединени американски щати, която през по-голямата част от времето бе пренебрегната от Тръмп, се утежни през последните седмици на неговото президентство.

От началото на новата година дневните смъртни случаи от ковид в Съединени американски щати многоратно минаха границата от 4 хиляди, или другояче казано, всеки ден умират повече американци, в сравнение с тези, които починаха при терористичната офанзива на 11 септември 2001 година

Тръмп твърди, че създаването на ваксина против ковид е едно от най-големите достижения на неговата администрация, само че разпространяването на медикаментите е белязано от муден бюрократичен развой. След като представители на администрацията дадоха обещание да бъдат доставен повече от 100 млн. дози ваксина до края на годината, до понеделник в страната са били публикувани към 14 млн. дози.

Тръмп отхвърля да поеме отговорност за бавното имунизиране, както и за цялостната реакция на администрацията към пандемията, като вместо това сочи с пръст месните губернатори.

Администрацията на Байдън ще има отговорността да форсира имунизационния развой, както и да съживи стопанската система, която към момента не се е съвзела от ограничаващите ограничения, свързани с пандемията. Избраният за президент на Съединени американски щати съобщи, че през първите 100 дни от неговия мандат ще бъдат имунизирани 100 млн. души.

Рекордно високо равнище на безработица

По време на своя пик, стопанската система под президентството на Тръмп можеше да се похвали с един от най-хубавите пазари на труда от десетилетия. Равнището на безработица беше достигнало 50-годишно дъно, като от това се възползваха дами, цветнокожи и хора с физически увреждания.

В резултат на пандемията обаче Тръмп остая след себе си равнище на безработица, което е съвсем двойно в съпоставяне със същия интервал на предходната година и доста по-високо от това, което завари, когато стъпи в служба. Над 10 млн. американци са безработни, като този брой се чака да нарасне, до момента в който епидемията в страната не бъде подложен под надзор.

Ковид-кризата сложи не дребна част от американците в позиция да нямат нужните средства, с цел да заплащат сметките си и да поставят храна на масата. Почти 30 млн. американци споделят, че от време на време пропущат хранения заради липса на средства, а 17 млн. се съмняват в способността си да платят наема си за идващия месец, сочат данни на Статистическото бюро от средата на декември.

Взети дружно тези данни не обрисуват огромни шансове за победа на Тръмп при възможна повторна президентска конкуренция с Байдън през 2024 година

Градина на герои

Тръмп стартира живота си след Белия дом блокиран от главните обществени мрежи, в това число Twitter, губейки способността си да притегля вниманието към себе си след края на своя президентски мандат.  Голяма част от политически фигури във Вашингтон не желаят да бъдат асоциирани с него след щурма на Капитоля.

Преди да напусне Белия дом обаче Тръмп издаде редица изпълнителни заповеди. Една от тях е основаването на градина с 250 скулптури на хора, които Тръмп смята за американски герои, от някогашни президенти, до писатели и водещи на телевизионни излъчвания. Тази заповед обаче може да бъде отхвърлена от Байдън.

Белият дом също по този начин разгласява нов отчет за основаването на Съединени американски щати, написан от комисия, която Тръмп назначи предходната година. Това се случи точно на Деня на Мартин Лутър Кинг, като отчетът пази вижданията на създателите на нацията във връзка с робовладелството и твърди, че актуалната „ политиката на идентичността “ основава „ нови йерархии, които са също толкоз несправедливи, като тези от времето на робството в Юга “

Очаква се през днешния ден Тръмп да издаде редица помилвания, въпреки че съгласно осведомени източници юриста на Белия Дом Пат Киполоне се опълчва на правенето на превантивни помилвания за самия президент, неговото семейство и съветниците му,

Същевременно с това Тръмп изпитва компликация да си откри бранител за идния развой по импийчмънт, като редица юристи, които го представляваха при първия му импийчмънт, към този момент не желаят да работят с него.

Тръмп няма доста време, с цел да събере екип, като Сенатът може да стартира процеса против него незабавно след полагането на клетва от Байдън на 20 януари.

Ако бъде приет за отговорен, на Тръмп може да бъде неразрешено да се кандидатира още веднъж за федерален пост, в това число и за президент.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР