Устойчиво развитие на туризма в контекста на актуалните глобални предизвикателства

...
Устойчиво развитие на туризма в контекста на актуалните глобални предизвикателства
Коментари Харесай

Министър Димитров участва в Глобалната лидерска среща на върха на Световния съвет за пътуване и туризъм

Устойчиво развиване на туризма в подтекста на настоящите световни провокации и политики беше измежду тематиките в изявлението на министъра на туризма доктор Илин Димитров по време на Глобалната лидерска среща на върха на Световния съвет за пътешестване и туризъм, която се организира в Саудитска Арабия.

В основата на бъдещите дейности и политики в бранша в страната ни са поощряване на използването на нововъведения, привличането на нови вложения и усъвършенстването на бизнес процесите в бранша, уточни министър Димитров. 

„ Генерирането на добавена стойност е от основно значение за развиването на българския туристически артикул. Страната ни следва да се промотира като целогодишна дестинация, включваща всички благоприятни условия на туристическата промишленост “, съобщи министърът. Той акцентира, че България ще постави нужните старания, с цел да обезпечи на всички туристи едно пълноценно и най-много безвредно прекарване. 

България разполага с отлични експерти в региона на осведомителните технологии и това ще способства за по-ефективното дигитализиране на нашия туристически артикул. Разработването на цифрова карта на България в близко бъдеще е една чудесна опция да бъде нараснала познаваемостта ни. Тя ще дава опция на потребителите да употребяват съвременна и леснодостъпна услуга във връзка с идентифициране на необятен кръг обекти, дестинации, места за хранене и забавление, уточни министър Димитров. „ Кризите ни дадоха голям брой уроци, само че и благоприятни условия за усъвършенстване и развиване, съобщи той в сесията на Глобалния лидерски разговор. Работим интензивно с интернационално одобрени организации и платформи на взаимоотношение като СОТ и Световния съвет за пътувания и туризъм в поддръжка на бизнеса и на потребителите. Един от най-важните детайли на бранша, които се нуждаят от съществени вложения, е образованието на фрагментите в туризма. България би трябвало да бъде извънредно дейна в този аспект “, съобщи министър Димитров. На Глобалния лидерски разговор участват необятен кръг държавни лица, министри, представители на бизнеса от разнообразни елементи на света. Той е подсилен на най-високо равнище от СОТ в лицето на генералния секретар Зураб Пололикашвили.

В коридорите на форума министър Димитров се срещна с кипърския си сътрудник Савас Пердиос, организира неофициален диалог и с министъра на туризма на Република Гърция, Василис Кикилиас. Ще работим за взаимни артикули за консуматори от далечни пазари, анонсира министър Димитров и добави, че връзките сред Гърция и България в бранша са уравновесени, ползотворни и извънредно интензивни. Двете страни се договориха да разработят и нова взаимна Програма за деяние в туризма, да работят интензивно в границите на общи формати като Европейска комисия, СОТ, ЧИС и доста други, да създават трансгранични планове за районно развиване за повишение на благосъстоянието на граничните региони.

В рамките на Глобалната среща на върха министър Димитров се срещна още и с представители на саудитските туристически управляващи. Той беше признат от Нейно Височество принцеса Хайфа Мохамед Ал Сауд, консултант на министъра на туризма на Кралство Саудитска Арабия Н.Пр. Ахмед Ал Хатиб, а през днешния ден беседва и с министъра на промишлеността и минералните запаси Бандар бин Ибрахим Алхорайеф. В срещите си министър Димитров акцентира, че Саудитска Арабия е един от перспективните сътрудници на страната ни в бранша. Арабската страна демонстрира необикновен интерес към България като дестинация, която предлага богати благоприятни условия за СПА туризъм и разполага с доста минерални извори и красиви планини. През пролетта на 2023 година се чака да започват първите полети на директна самолетна линия сред София и Рияд, което ще насърчи извънредно доста двустранния туристопоток. Инвестициите, които Саудитска Арабия възнамерява да направи за развиването на своя туристически бранш, са в действителност обилни, регистрира министър Димитров. Той насочи покана към евентуални вложители от Саудитска Арабия да вложат средства в развиването на туристически планове в България. „ Ние имаме предвидима и ползотворна среда за вложения в бранша “, съобщи министър Димитров. 

В рамките на Глобалната среща министърът се срещна и с представители на туроператори и самолетни компании, работещи на българския пазар. Тема на диалог беше усъвършенстването на визовите режими във взаимоотношение с виновните институции като Министерство на външните работи, което ще донесе съществени стопански изгоди на страната ни. България става все по-разпознаваема и известна като дестинация, с положителни вероятности за 2023 година, регистрираха обсъждащите страни.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР