Установено е, че при някои животни, мозъкът има подобни на

...
Установено е, че при някои животни, мозъкът има подобни на
Коментари Харесай

Слонът, който работи с тъч скрийн и брои


Установено е, че при някои животни, мозъкът има сходни на човешките когнитивни пътища, които разрешават обикновена математическа ориентировка. Казано с други думи, някои животни могат да броят и имат идея за брой и цифри.

Повечето от тях са разнообразни типове маймуни, само че е известно, че даже мечките и рибите имат известна доза гений в математиката.

Аутай е 14-годишен женски слон от Япония, който вкарва типа си в редиците на животните-математици.

 Снимка 391184

Не е като да взема решение логаритмични уравнения, само че животното демонстрира, че ясно може да разграничава количествени разлики в две обособени групи предмети.

Посредством тъч екран, който Аутай е била особено подготвена да употребява сама, тя е успявала да разпознае коя купчина банани, дини или ябълки на екрана съдържа повече бройки.

Учените са задавали задачата на слона по разнообразни способи, тъй че да се уверят, че животното не показва просто по-голямата на размер купчина.

Всички купчини са съдържали не повече от 10 броя от съответния плод, а слонът е успявал да уточни най-голямата в над 2/3 от случаите.

 Ракът при слоновете - каква е повода да не се разболяват
Защо слоновете не се разболяват от рак

Тайната, която се крие в гените

Това в действителност е и първото изследване от сходен темперамент, което не борави с приблизителни калкулации, а конкретизира приликите с човешките математически механизми.

 Африканските слонове, убийствата поради бивни и по какъв начин оцеляват
Защо на слоновете към този момент не им порастват бивни

И каква е нашата виновност
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР