Успешното имплантиране на първия в България индивидуално произведен фенестриран стентграфт

...
Успешното имплантиране на първия в България индивидуално произведен фенестриран стентграфт
Коментари Харесай

Първо имплантиране на индивидуално произведен фенестриран стентграфт в България в УМБАЛ „Софиямед“

Успешното имплантиране на първия в България самостоятелно създаден фенестриран стентграфт се реализира в УМБАЛ „ Софиямед “, оповестяват от болничното заведение. Иновативната здравна процедура беше осъществена от съдовохирургичен екип, воден от доктор Димитър Николов, шеф на Клиниката по съдова хирургия в лечебното заведение.

Аневризмите на коремната аорта съставляват разширения на най-голямата артерия в коремната област, които могат да бъдат животозастрашаващи, в случай че не се лекуват навреме. Рискът от скъсване на аневризмата става забележителен с повишаване на размера й, а следствията могат да бъдат съдбовни. Конвенционалните способи за лекуване на аневризмите включват открита хирургия и общоприети стентграфтове (ендопротези, ендографтове), които обаче не постоянно са подобаващи за пациенти с по-сложна анатомия. В тези случаи се предлага потреблението на фенестрирани стентграфтове, основани по характерните анатомични особености на пациента.

До момента, заради недостижимост на такива самостоятелно създадени стентграфтове, екипът на „ Софиямед “ прилагаше модифицирани от хирурга ендографтове (PMEG), постигайки доста положителни резултати. Такава намеса за първи път в България доктор Николов прави през ноември 2022г., като след това споделя опита си със свои сътрудници и методът към този момент се ползва рутинно с изключение на в „ Софиямед “,  в още 2 съдово-хирургични центъра в страната.

Въпреки това, фабрично създадените фенестрирани стентграфтове оферират обилни преимущества, като по-голяма точност и надеждност.

Фенестрираният стентграфт е високотехнологично здравно устройство, основано по самостоятелните анатомични особености на пациента. Той разрешава точно покритие на аневризмата, като в същото време резервира кръвотока към бъбречните и висцералните артерии и съответните витално значими органи. Този способ предлага обилни преимущества пред общоприетите подходи и PMEG, в това число по-малка инвазивност, по-кратко време за възобновяване и понижен риск от затруднения за пациента.

" Тази процедура съставлява забележителен прогрес в съдовата хирургия у нас и отваря нови благоприятни условия за лекуване на пациенти с усложнени съдови болести, " разяснява доктор Димитър Николов като добавя, че той и екипът му са горди, че могат да предложат на пациентите си най-модерните и ефикасни решения в медицината.

Интервенцията е доста улеснена от потреблението на последно потомство ангиографска инсталация на международният колос „ Siemens Healthineers ”, която обезпечава оптималната точност и надзор по време на имплантацията. Това разрешава на екипа да извърши интервенцията с най-малък риск за пациента.

Пациентът, 72-годишен мъж с юкстаренална аневризма и голям брой съпътстващи болести, към този момент се възвръща след сполучливата намеса, осъществена на 26.06.2024г.

„ Неговото положение представляваше съществено предизвикателство, само че с помощта на самостоятелно творби фенестриран стентграфт и потреблението на съвременна ангиографска инсталация, процедурата мина безпрепятствено за малко над 3 часа и екипът обезпечи безвредно и изцяло дейно лекуване “, прецизира доктор Николов.

Това събитие бележи значим миг за здравната общественост в България и показва уговорката на УМБАЛ „ Софиямед “ към въвеждането на най-съвременните технологии и способи за лекуване, означават от болничното заведение.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР