Промените в Наредбата ограничават стимулирането на предписванията и отпусканията на

...
Промените в Наредбата ограничават стимулирането на предписванията и отпусканията на
Коментари Харесай

НЗОК: Заплащането за изпълнение на рецепти е 56% от стойността на самите лекарства

Промените в Наредбата лимитират стимулирането на предписванията и отпущанията на разнообразни лекарствени артикули на обособени електронни предписания. Това се споделя в мнение на НЗОК по отношение на оповестения за публично разискване план на промени в Наредба № 4 от 2009 за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули.

От Касата прецизират, че по този метод се ускорява финансовата дисциплинираност при асимилиране на обществения запас.

„ Промените в Наредбата дават и по-широки благоприятни условия на здравноосигурените лица при достъпа им до предписаните лекарствени артикули и обезпечават съблюдаване на избраната терапия без закъснение “, се споделя в мнението.

От Здравната каса напомнят, че заложените в бюджета на НЗОК средства през 2024 година за заплащания към аптеките за активността им по разпределяне на медикаменти, покривани изцяло от фонда, са с близо 11% повече от средствата за тези заплащания за миналата 2023 година и са в размер малко над 36 млн. лева

Здравноосигурителните заплащания за посочената активност на аптеките са се нараснали фрапантно, означават от там. През януари тази година са регистрирани разноски в размер на 1,8 млн. лева, а през март 2024 година те са 3,4 млн. лева За месец май са нарастнали до 5,9 млн. лева, а за месеците юни и юли, районните здравноосигурителни каси регистрират поръчки за разноски в размер надлежно на 8,1 млн. лева и 8,4 млн. лева

Към 31.07.2024 година общият размер на здравноосигурителните заплащания за активността на аптеките по разпределяне на лекарствени артикули, заплащани 100 на 100 от НЗОК на база електронно наставление (рецепта), към този момент ще съставлява разход от 34 млн. лева или близо 94% от здравноосигурителните заплащания, заложени в бюджета на НЗОК по това перо.

Посочената сума също по този начин съставлява към 56% от цената на самите лекарствени артикули, заплатени напълно от бюджета на НЗОК на база електронно наставление (рецепта).
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР