Успехите на българските гимнастички едва ли биха имали този ореол,

...
Успехите на българските гимнастички едва ли биха имали този ореол,
Коментари Харесай

Вера Маринова: В днешно време грациите трябва да са гимнастички, атлетки и жонгльорки

Успехите на българските гимнастички надали биха имали този ореол, в случай че не бяха мненията на спортната журналистка Вера Маринова – Аткинсън.

Ако в миналото сте гледате художествена гимнастика, то няма по какъв начин да сбъркате гласа и експертния ѝ разбор. Връзката ѝ с обичания спорт е дълга повече от половин век. Вера стартира кариерата си като гимнастичка, а през днешния ден даже не можем да си представим предаване онлайн без нея зад микрофона.

Маринова е участничка на три международни шампионати, носителка на две международни трофеи (1969 и 1971) и бронзова медалистка с ансамбъла от 1967 година Спира с дейния спорт, когато е на 24 и се насочва към малкия екран. Като състезателен публицист е не по-малко блестяща, а часовете ѝ на коментаторския пулт са от тук до безкрая. Именно с нейния глас свързваме част от най-големите триумфи на българската художествена гимнастика.

В художествената гимнастика уредите би трябвало да бъдат с избрани размери. Ако те не са спазени, подлежат наказания. В студиото на " Тази неделя " Маринова описа за тъкмо една такава случва от кариерата си на гимнастичка.

" Беше 1967-а. Третото международно състезание по художествена гимнастика и първото, в което се вкарва ансамбловата игра. Ние сме 6, би трябвало да играем с обръчи. С номер едно сме, би трябвало да открием неизвестно какво. Подреждаме се в колона, случва се аз да съм първа. Секунди преди да излезем на килима идва член на техническия комитет, сграбчва ми обръча и малко по-късно ми го връща. Ние играем и получаваме някаква доста висока оценка, която става най-хубавата. След това разбираме, че оценката ни е понижена с половин точка поради това, че обръчите ни са нестандарни. По-късно разбрахме, че със сантиметър или два са по-широки. Това бяха пластични обръчи, съвсем на всички тимове се произвеждаха в един и същи цех. Доста противоречив миг е по какъв начин ще се мери един еластичен обръч, само че макар този казус ние взехме бронзовите медали, а публиката реагира доста бурно. За една нощ се превърнахме в звезди. ", показа журналистката.

Тя описа и по какъв начин е коментирала, седнала на щайга, първото си съревнование към този момент като състезателен публицист. " Забавен случай, само че настоявам, че това не беше най-лошият ми коментар. Получих покана да работя в Българска национална телевизия единствено година след прекратяването на кариерата ми. Това ми даде мотив да не се отхвърлям ".

Снимка: Ладислав Цветков

Вера придвижва емоционалността, присъща за художествената гимнастика, и зад микрофона. Когато разяснява, ни придвижва в един различен свят. Повдига завесата зад всяка една прелест. За да се приготви оптимално добре и да вникне в смисъла на съчетанията, постоянно посещава тренировките на гимнастички. Прави го и в този момент. Няколко дни преди началото на Световната купа в София.

" Когато дойдох, още на втория ден отидох в залата, с цел да видя прословутото ново смесено комбиниране с обръчи и бухалки. Съвсем друго е. Цялостната атмосфера просто те разплаква. Виждаш, че това е тяхното създание. Хората натъртват на тъгата, лишенията, гаджета. Няма таквоа нещп, когато човек обича нещо, се старае да бъде добър в него. Тези дами всичките са луди, смятат че художествената гимнастика е пъпа на галактика, и аз мислех преди по този начин. "

" Сега гимнастичките би трябвало да са доста атлетични, да играят фантастична гимнастика и да бъдат жонгльорки. Това значи, че девойките би трябвало да съвместяват три спорта в едно - супер гимнастика, атлетика и цирково изкуство ", сподели още тя.

Финалите на Световната купа в " Арена Армеец " в неделя стартират в 12:30 ч. Те ще бъдат излъчени онлайн по bTV, RING, VOYO.BG и онлайн изцяло гратис и без регистрация на btvnovinite.bg. Коментарното ни студио преди първите съчетания стартира в 12 ч. по RING.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР