Успех за България - това е водещото мнение след важната

...
Успех за България - това е водещото мнение след важната
Коментари Харесай

След Варна - вярват ли София и Брюксел на сълзи

Успех за България - това е водещото мнение след значимата среща сред Европейски Съюз и Турция във Варна.

Тя пристигна във време, в което има напрежение сред Русия и Европейския съюз, прочистването в Африн и обтегнатите връзки на Турция с Европейски Съюз и Съединени американски щати.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА Европейски Съюз - ТУРЦИЯ ВЪВ ВАРНА

Външният министър Екатерина Захариева съобщи, че срещата е била доста значима и историческа, както и с доста добър звук.

„ Ангажиментите, които чухте от Европейска комисия, само че и от Турция, което е извънредно значимо за това, че съглашението би трябвало да работи и всяка страна да извършва уговорките си по него”, сподели тя пред NOVA.

„ Дали Брюксел или София има вяра на сълзи? Аз съм склонен, че срещата е един неоспорим триумф. Диалогът с Турция би трябвало да се продължи, тъй като там има един режим, само че той не е вечен”, сподели някогашният общоприет консул в Одрин Георги Димов пред "Здравей, България ".

„ България беше фиктивен хазаин на срещата, само че не трябва да отхвърляме ролята, която изигра като един посредник на посланията сред двете страни”, сподели посланикът ни в Анкара Надежда Нейнски.

Захариева уточни, че е доста значимо, че Европейски Съюз и Турция са поели ангажимент за нормализиране на връзките, както и върху „ позитивните неща и общите стратегически ползи, които имаме”.

„ Като външен министър ми направи усещане и финалът на изявлението на президента Ердоган. Подчерта районите, в които има неустойчивост и акцентира: „ Нека дружно с Европа работим за нормализиране на Сирия, Ирак, Афганистан, Пакистан.” Това е подадена ръка”, сподели Захариева.

Тя добави, че са били сложени въпросите с правовата страна в Турция, както и турската военна интервенция в Африн.

„ Продължава да има разлики в позициите”, съобщи Захариева, само че добави, че разликите се вземат решение с дипломация.

Ердоган дойде във Варна, посрещна го митинг

Външният министър на България съобщи, че на срещата си с Ердоган, Борисов е сложил висящите от години въпроси сред България и Турция.

„ Много е значимо, че се разбрахме тази смесена комисия обаче, е че се разбрахме тази смесена комисия да се състои допустимо по-скоро, с цел да се опитаме да решим тези двустранни въпроси, които съществуват от доста години”, сподели тя по въпроса за висящите въпроси като този з а тракийските бежанци.

Бъчварова: Няма по какъв начин да питаме Ердоган за тракийските бежанци

Нинова: Да питаме Ердоган за тракийските бежанци и Кърджали

За случая „ Скрипал” Захариева съобщи, че България е солидарна с Англия, само че страната ни не смята сега, че е подходящо да експулсира съветски дипломати.

„ Има две вести в международните медии

– едната е за следствията от отравянето на Скрипал, експулсирането на съветски дипломати в цяла Европа това се случва, и другата вест обвързвана с Турция – изказването на Себастиан Курц, който желае преустановяване на договарянията за участие на Турция в Европейски Съюз. Новината от Варна не беше измежду първите вести на международните организации, само че несъмнено, от българска позиция това е достижение за България”, съобщи специалистът Весела Чернева в студиото на „ Здравей, България”.



По думите на Георги Димов срещата на неутрална земя е прийом, който сме виждали доста пъти преди с други страни с властнически водачи.

"И въпреки всичко тонът беше много по-конструктивен, в сравнение с можеше да се чака, поради обстоятелството, че единствено дни преди този момент имаше военни кораби в Средиземно море, които се опитваха към Кипър да спрат изследванията за петрол и газ”, съобщи Весела Чернева.

„ Независимо от това европейците какъв брой малко харесват Ердоган, което е много явно, въпреки всичко те би трябвало да могат да приказват с него. За Ердоган тази среща е значима, тъй като тя му даде глътка въздух – Турция е в много неприятни връзки със Съединени американски щати, самотна е на терен в Сирия. Турция има потребност да може да приказва с Европа”, съобщи тя.

„ Това за душевните граници дали е говорено с него, можем единствено да гадаем. Другият въпрос е, че нашите душевни граници, изключително на вчерашната дата – Деня на Тракия, са доста по-богати и дълбоки. Това господин Ердоган би трябвало доста добре да го знае. В тези душевни не влиза единствено Кърджали, а там влизат Босна и Херцеговина, Черна Гора, Косово, Албания, Крим, Уйгурския район в Китай. Другото, което е тази среща и тези душевни граници, ние би трябвало да забележим какъв е генезисът и главната причина. А главната причина са идните следващата година избори в Турция, които са съдбоносни за настоящия режим. Те са избори 3 в 1 – локални, парламентарни и президентски. Никак не е несъмнено, че Ердоган ще завоюва. Именно по тази причина сега в Турция ръководи ислямиският шовинизъм или национал-ислямизъм. Без националисти на Ердоган му е ясно, че няма да спечели”, съобщи някогашният общоприет консул в Одрин.

„ Това, което казахте за антиамериканските настроения, което е доста рисково за нас. Над 80-90 % в нацията са срещу Америка. Същият % поддържат военната интервенция в Африн. Това е милитаризация на публичното мнение. Това е най-опасното за нас”, акцентира Димов.

„ Едно наше изследване демонстрира, че 16 от 28 европейски държавни управления считат, че е значимо с Турция да може да се приказва и не желаят да завършват договарянията, само че може би ще оставят замразен статута на Турция във връзка с присъединението. Две трети от европейските жители са срещу диалози с Турция за присъединяване”, сподели Весела Чернева.

„ Това зависи от нас”, сподели тя по отношение на констатацията, че властническите водачи постоянно се постановат над демократичните.

„ Време е Европа да укрепи освен физическите си граници, само че и душевните”, акцентира тя.

„ Светът е много по-хищен, в сравнение с беше преди 10 години”, съобщи Чернева.

Нейнски разяснява и обещанието на Европейски Съюз за трите милиарда за Турция, с цел да държи близо 4-те милиона сирийски бежанци на своя земя.

Борисов за срещата във Варна: Напрегнато ми е, обезпокоеното ми е

Ердоган към Европейски Съюз: Къде са парите за мигрантите

По думите й това е била една от задачите.

„ В този смисъл, че срещата няма да бъде еднократен акт, а ще има развиване през юни, във всички случаи е една доста добра инвестиция в бъдещите връзки сред Европейския съюз и Турция”, акцентира тя.



„ Във всички случаи, съгласно мен би трябвало да се търси резултата в това, което ще произтече оттук насетне, защото на масата във Варна бяха сложени въпросите и от двете страни”, съобщи тя.

Посланик Нейнски сподели, че тази заран турската преса е „ заляти” с информация за срещата във Варна, която е приоритет за Анкара.

„ Подкрепата в Турция за участието й в Европейски Съюз нараства, само че има доста песимизъм дали това нещо ще се реализира. Основната причина по тази причина е, че турците виждат в Европейски Съюз благоприятни условия за разширение на пазарите и икономическо развиване. Според социологическите изследвания, Европейски Съюз за турците е най-важният стопански партньор”, акцентира тя.

„ За България тематиката с енергийната самостоятелност е от извънредно значение. Взаимната обязаност на енергийната система е доста значителен съставен елемент в тази енергийна самостоятелност на България”, сподели Нейнски по отношение на един от значимите въпроси в връзките с Турция.

„ Има такава комисия на така наречен нерешени въпроси, в която специалисти разискват и търсят доближаване на позициите по значимите и разделящи ни неща. От изказването на министър-председателя стана ясно, че тази комисия ще организира серия срещи по значимите въпроси в двустранните връзки. Най-важното е, че тук на срещата във Варна се съобщи политическа воля, в това число и в двустранната среща, която имаше сред министър-председателя Бойко Борисов и президента Ердоган”, съобщи тя по отношение на въпроса за тракийските бежанци и вероятните компенсации от турска страна за геноцида в Източна Тракия.

„ Ние ще останем да бъде съседи постоянно, ние сме съдружници в НАТО и може би един ден ще бъдем сътрудници в Европейския съюз”, акцентира Нейнски.

Тя изрази мнение, че е рисково България да влиза в ролята на медиатор сред огромни страни, защото това изисква огромен инструментариум. Според дипломат Нейнски България може да бъде „ неоценима” от позиция на общата външна политика на Европейски Съюз с българската експертиза за района.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР