Усложняващата се епидемична обстановка принуди някои ректори да въведат ограничения

...
Усложняващата се епидемична обстановка принуди някои ректори да въведат ограничения
Коментари Харесай

Университет прави томбола за ваксинирани студенти

Усложняващата се епидемиологична конюнктура принуди някои ректори да вкарат ограничавания пред неимунизираните, като да вземем за пример Медицинският университет в Пловдив. Други университети обаче са решили да наблегнат на принципа на " моркова "  - да подтикват с разнообразни бонуси възпитаниците си, които решат да се ваксинират.

Медицинският университет в Плевен да вземем за пример моли чрез своя уебсайт младите си сътрудници да се имунизират до края на месец септември. От 1 юли всички желащи могат да си запишат час за ваксина в университетските бази - в УМБАЛ " Св. Марина " или УМБАЛ " Георги Странски ". Заедно с това ректорът на вуза проф. доктор Добромир Димитров афишира, че имунизирането ще даде " доста благоприятни условия " на студентите в университета - да посещават " умерено " присъствените образователни занятия, да вземат участие присъствено в научните конгреси и обучителните курсове, включително в университетския календар на МУ-Плевен, както и да пътуват свободно по стратегия " Еразъм+ ". Освен това, той предлага и още два
бонуса за имунизираните студенти - да получат 3 свободни дни от занятия, както и да вземат участие в лотария с парична премия от 1000 лева - несъмнено, против показан документ за имунизация.

Стимулиращи ограничения ползва и МУ-Варна - вузът също обезпечава опция за предпочитано имунизиране против COVID-19 на всички свои студенти, чиновници, преподаватели и техните роднини, което се прави по авансово направен график във имунизационния център на ДКЦ „ Света Марина " -Варна.

От МУ-София показаха, че при образуване на образователния развой за 2021/22 година се стремят да подсигуряват " положително равнище на сигурност посредством опция както за онлайн, по този начин и за присъствено осъществяване на практическите занятия в съответните специалности и курсове ". Оттам обясниха, че още в начало на годината са организирали кампания за имунизиране на искащите преподаватели и чиновници, а по-късно е сигурена опция за имунизиране и на студентите. " Още през м. април равнището единствено на имунизираните чиновници и преподаватели в МУ-София беше над 55% от състава, а все още общият брой на имунизирани и преболедували Ковид-19 измежду тях считаме, че е достигнал равнище, належащо за така наречен групов имунитет ", споделят оттова, като при промяна на обстановката са подготвени да се съобразят с централно спуснатите противоепидемични ограничения. 

" Повечето преподаватели в СУ са имунизирани, няма изискване за имунизация на студентите. Последното решение на Съвета на деканите от юли е за присъствено образование, само че от този момент обстановката се утежнява, по тази причина Съветът на деканите ще се събере още веднъж в средата на септември, с цел да реши дали образованието ще стартира присъствено или дистанционнно, и в случай че е присъствено, какви
ограничения са нужни - маски, по-малки групи и т.н ", разясниха и от СУ. От УНСС също няма да разделят студентите на имунизирани и неимунизирани. " Започваме с присъствено образование, в случай че се наложи, ще прекосяваме към онлайн ", уточни ректорът проф. Димитър Димитров. 

За разлика от плевенския и варненския медицински вуз, или преболедували, или пък имат отрицателен тест в последните 72 часа. Решението незабавно провокира полемики, като някои родители даже се заканиха да апелират заповедта на ректора проф. Мариана Мурджева за налагане на въпросните условия. 

От МОН прецизираха пред " Сега ", че университетите са автономни сами да вземат решение какви ограничения против ковид да подхващат, в случай че обаче не нарушават заповед на здравния министър. В-к " Сега " попита здравното министерство нарушава ли заповедта на МУ-Пловдив актовете на Министерство на здравеопазването. Няколко дни обаче отговор няма. Междувременно, проф. Мурджева даде да се разбере, че е допустимо заповедта да бъде ревизирана на идващия Ректорски съвет на 7 септември. Тя обаче е на мнение, че студентите, които влизат на присъствени упражнения в клинични условия в лечебните заведения, следва да са защитени, с цел да не заразят болните.

" Сигурен съм, че решението на МУ-Пловдив е взето с най-хубави планове, с цел да може да се обезпечи безвредно присъствено образование за студентите. Те обаче не могат да бъдат задължени да се имунизират. Освен това има и такива, които имат медицински противопоказания за ваксиниране. Трябва да се откри механизъм, с който студентите да могат да вземат участие в извършения и без да са имунизирани ", разяснява пред " Сега " ръководителят на Националното посланичество на студентските препоръки Даниел Парушев. Той счита, че би трябвало да има диалози с министерствата на финансите, опазването на здравето и образованието, на които да се разиска опцията страната да поема антигенните проби за студентите, които не желаят да се имунизират, само че желаят да посещават присъствено извършения. " Предполагам, че тази заповед няма да е последната. До началото на академичната година има още време, с цел да се обсъдят нещата и да се откри най-благоприятното решение ", изрази убеденост той.

 

ГОТОВНОСТ

Проверка на " Сега " в уеб страниците на всички 52 частни и държавни университета у нас демонстрира, че всеобщо те не са решили по какъв начин ще стартират новата академична година. Доста от вузовете въобще нямат коронавирус секции, а тези, които имат, към момента са със старите заповеди за удължение на ограниченията до края на август. Очакванията като цяло на множеството университети са за присъствено образование. 

Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство да вземем за пример е оповестила, че формалното разкриване на 2021/22 година ще е на 13-ти септември т.г. от 10:00 часа в Античния спектакъл, с церемониален концерт, като образователните занятия ще стартират на същия ден от 13:00 часа. Висшето учебно заведение по сигурност и стопанска система в Пловдив също счита да организира всички свои занятия в присъствена форма, най-малко съгласно известието му от 29-ти юни т.г. МУ-Варна също счита да стартира зимния учебен срок на новата година присъствено - всички лекционни занятия, семинарни и на практика извършения, образователни практики, преддипломен стаж, семестриални и държавни изпити за всички специалности в университета следва да се осъществяват присъствено - в действителна среда, само че при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения. Лекции в е-среда ще се позволяват по изключение и след одобрено от декана предложение на Катедрения съвет.

Ректорът на Пловдивския у-т проф. Румен Младенов пък е дал посредством своя заповед от 20-ти август възможност на деканите на факултети да дефинират метода на осъществяване на образователните занятия - присъствено или онлайн - със студентите в задочна форма съобразно спецификата на специалността. Факултетите пък следва да афишират на страниците си метода на осъществяване на занятията, като при присъствено образование следва да се съблюдават всички ограничения. От Биологическия факултет да вземем за пример са решили от 27-ми август до 25-ти септември образователните занятия през първия семестър на 2021/22 година, в задочна форма на образование, да се провеждат по авансово изготвен график - при съблюдаване на заповедите на здравния министър, поправителната и ликвидационна сесии за постоянна форма да се провеждат присъствено, както и държавните изпити. От Педагогическия факултет пък са решили, че образованието на студентите по предучилищна и начална учебна педагогика-задочно образование и компетентност психология -задочно образование би трябвало да се организира напълно синхронно в електронна среда от разстояние. Същото важи и за студентите от специалност Педагогика на образованието по физическо възпитание -задочно образование, при което обаче има опция и за присъствени занятия при практическите дисциплини.

ТУ-Габрово също е разпоредил лекциите и семинарните извършения на студентите от задочна форма да започват на 30-ти август 2021 година, само че от разстояние в електронна среда. Предвид епидемиологичната конюнктура в страната към 31 август там може да се предвиди опция лабораторните извършения на задочниците да са присъствени при съблюдаване на съответните ограничения.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР