Ушната кал може да покаже състоянието на умственото ви здраве.

...
Ушната кал може да покаже състоянието на умственото ви здраве.
Коментари Харесай

В депресия ли сте? Отговорът може да се крие в ушната ви кал |

Ушната тиня може да покаже положението на умственото ви здраве. До тази хипотези стигат учени след изследване на 37 участници, което демонстрира, че натрупването на така наречен хормон на напрежението - кортизол, може да бъде измерено по мастните тайни към ушния канал, написа Би Би Си.

Това би могло да отвори врата за по-добра диагностика на психологичното здраве, в това число във връзка с депресията, счита водещият му създател доктор Андрес Херане-Вайвс, който е изобретил и нов тип тампон, който не би увредил тъпанчето при взимане на проба.

Когато кортизолът изпрати сигнали до мозъка вследствие на стрес, това може да повлияе на съвсем всяка система в тялото ни, от имунната до храносмилателната, и да засегне съня ни. Но ролята му при разстройства като тревога и меланхолия до момента не са изцяло изяснени.

Д-р Херане-Вайвс, психиатър в Института по когнитивна неврология към Лондонския академични лицей, желае да разбере индикация защо би могло да е повишението и понижаването на кортизола. Той е при започване на този път, само че ученият се надява да успее да откри " обективните биологични равнища " за психическите положения.

На доктрина посредством този способ би могло да се тества равнището на кортизол у хората със признаци за душевен проблеми и това би могло да помогне за изясняването на диагнозите им. В момента те се слагат в огромна степен субективно и работата в тази посока би могла да обезпечи на експертите спомагателен инструмент, въз основата на който да слагат по-сигурно диагнозите. А вярно поставената диагноза е " единственият път за обезпечаване на вярното лекуване ", споделя доктор Херане-Вайвс. Например по този начин може да се дефинира кой би имал изгода и кой - не от антидепресанти.

Кортизолът може да бъде измерен в кръвта, само че това дава картината за равнището му единствено в този тъкмо избран миг. И защото самото взимане на кръв за проучване може да бъде стресов миг, този способ може да даде подправен резултат. А доктор Херане-Вайвс иска да ревизира дали може да се мери хронично високо равнище на кортизола и по какъв начин това се отразява на пациента. 

За по-дълъг интервал от време методът може да бъде развъртян и по този начин да може да се мерят равнищата на глюкоза и даже антитела против вируси.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР