Усещане за инфлация тревожи инвеститорите и ги тласка към придобиване

...
Усещане за инфлация тревожи инвеститорите и ги тласка към придобиване
Коментари Харесай

Криптовалути и уиски се включват в битката с инфлацията

Усещане за инфлация тревожи вложителите и ги тласка към придобиване на различни активи. Сред тях е златото - обичайното избавително леговище в смутни времена - тъй като то съумява да резервира цената си, в случай че нещата се объркат и цените на хартиените активи потънат.

Още от началото на финансовата рецесия през 2008-а вложители и специалисти в хор предизвестяват, че околните до нула лихвени проценти и покупките на облигации, подхванати от Федералния запас, ще наводнят стопанската система с долари, ще качат потребителските цени и ще родят пазарни балони, които ще се спукат. Инфлацията обаче настойчиво не идва, акциите на световните компании са се отплатили на вложителите със 150% приход, в това число от дивиденти, а дълготрайните облигации са удвоили парите на вложителите. Дори пандемията от COVID-19 и провокираната от нея криза не съумяват да заличат тези облаги. През този десетгодишен интервал физическото злато е поскъпнало с малко под 60 %.

Напоследък златото набра скорост и доближи рекордните 2064 щ. $ за тройунция /в средата на август/ против 1700 $ при започване на май.

Бързото придвижване провокира неизбежна промяна и сега златните котировки се движат наоколо до 1930 $ за тройунция. А във въздуха още веднъж се носи инфлационен лъх, само че той тревожи най-много самостоятелните вложители. Които, паралелно със златото стартират да кътат Bitcoin и даже... уиски като форма на застраховка.

Това не значи, че пазарните играчи чакат неочакван или трагичен инфлационен гърмеж. Потребителските цени в Съединени американски щати са се нараснали с 1% годишно през юли. Котировките на пазарите на облигации, където търговците могат да залагат на бъдещите инфлационни нива, демонстрират, че те евентуално ще вървят нагоре. Въпреки това, вложителите в принадлежности с закрепен приход чакат едвам 1.7% годишна инфлация през идното десетилетие.

Една от аргументите за хеджирането е, че инфлацията може да надвиши тези 1.7% с един или повече проценти и те ще разклатят ситемата. При това "не тъй като 3% са хиперинфлация, а тъй като 3% годишно могат да лишават половината от персоналното положение за по-малко от 25 години ", пресмята Нихил Чандра - капиталов шеф във физически активи в "Авива инвестърс ". Той предлага носещи приход вложения каквито са недвижимите парцели като метод за париране на ценовия растеж.

Доколко златото би осигурило защита на вложителите е по-сложен въпрос. Просто тъй като то "не е надеждна инфлационна застраховка ", съгласно Кембъл Харви - професор по финанси в университета "Дюк ", специализирал се в ръководство на риск и портфейли. Харви и екип от негови сътрудници са открили, че скъпоценният метал е съумял да запази по незабравим метод цената си от римско време насам, само че е податливо на маниакални подеми и крахове за по-кратки интервали. А тъкмо в този миг, поправената съгласно инфлацията стойност на златото е скъпа спрямо предходните си цени. И в случай че се върне към усреднената си стойност в дълготраен проект, вложителите, които са се присъединили късно в подема му, могат да изгубят много пари.

Купувачите на криптовалути се управляват от сходни на "златните " претекстове.

Макар че във виртуалните пари няма нищо физическо, методът, по който са основани, лимитира предлагането и вдъхва очаквания на притежателите си, че могат да запазят цената си, в случай че хартиените валути катастрофират. Bitcoin, да вземем за пример, е поскъпнал с към 60% през тази година - до съвсем 11300 щ. $. Майкъл Новограц - създател и основен изпълнителен шеф на "Галакси инвестмънт партнърс " в Ню Йорк - счита, че "и златото, и Bitcon, са отбрана само против несигурността, която ни заобикаля ". Той е вложил към една четвърт от персоналното си положение в криптовалути и в свързани с тях действия.

Новият обичан актив на вложителя в търговски парцели Джеймс Скот пък е много "по-ликвиден " (бел. ред. - игра на думи: liquid - течен и ликвиден на английски): уиски в бурета - най-малко 4 хиляди литра, съхранявани в склад в Шотландия.

Скот се е привързал към напитката под въздействие на сегашната си брачна половинка, която го подигравала, че поръчва водка. Той почнал в началото да колекционира бутилки - преди шест години, а по-късно се трансферирал на по-едрите разфасовки. Неотдавна пък продал 28-годишно буре с шотландско малцово уиски "Бунахабхайн " откакто то поскъпнало с 10% единствено за 11 месеца. И потвърдило по този метод, че се е справило ослепително с инфлацията.

Но в случай че инфлационните страхове не се материализират, Скот не се тормози, тъй като, за разлика от чисто финансовите активи, "уискито има душа " и "ако не проработи като инвестиция, с него най-малко може да се спретне ужасно празненство в края на деня ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР