Уроците на Блага и Диада спечелиха голямата награда на Фестивала

...
Уроците на Блага и Диада спечелиха голямата награда на Фестивала
Коментари Харесай

Два филма спечелиха голямата награда на Златна роза във Варна

" Уроците на Блага " и " Диада " завоюваха огромната премия на Фестивала на българския игрален филм " Златна роза " 2023 във Варна.

Церемонията по награждаването се организира нощес във Фестивалния и конгресен център в морската столица.

Общо 53 игрални, 2 документални кино лентата, както и 4 сериала бяха подбрани от селекционната комисия на Националния кино център.

Голямата премия Златна Роза за пълнометражен игрален филм

За смелостта да гледат действителността право в очите, да посочват нещата с същинските им имена, за режисьорската прозорливост, за премислените сюжети, за динамичната операторска работа, и за поразителното актьорско майсторство – на основните героини и целия отбор, присъждаме огромната премия „ Златна Роза “ на УРОЦИТЕ НА БЛАГА и ДИАДА.

Специална премия на журито за пълнометражен филм

Специалната премия на журито на 41-вия фестивал на българския игрален филм “Златна роза ” е за Георги Дюлгеров. За големия му принос към българската кинокултура, за майсторството му, за трайното му наличие и поддръжка на генерации млади кинотворци, и за вдъхновението, което дава на всички нас. Както и за непрекъснатите му старания за преосмисляне на българската история с почитание, без популистко патриотарство – изключително обилни в актуалния подтекст.

Награда на СБФД

Стефан Командарев за УРОЦИТЕ НА БЛАГА

Награда на рецензията за късометражен филм

Майя Виткова-Косев за ЛЮБИМА

Награда на рецензията за пълнометражен филм

Яна Титова за ДИАДА

Награда на публиката

УРОЦИТЕ НА БЛАГА

Награда на Младежкото жури

ДОБРИЯТ ШОФЬОР

ЖУРИ КЪСОМЕТРАЖНИ ФИЛМИ И СЕРИАЛИ:
Голяма премия Златна роза за Сериал

Заради изобретателния киноезик, който оживява жанровия образец, поради комплицирано структурирания роман и културните препратки, които разсънват любознание оттатък съответния сюжет, журито за късометражно кино и сериали на 41-вия фестивал на българския игрален филм “Златна Роза ” присъди Голямата премия на сериала ЕСЕНТА НА ДЕМОНА.

Диплом за особено достижение на късометражния филм 13-ТИ АВГУСТ

Заради достоверно пресъздадената реалност и безапелационния актьорски отбор, поради умеенето да открои нежността в една жестока среда и вярата, че жертвата постоянно има вероятен ход против насилника. Журито за късометражно кино и сериали на 41-вия фестивал на българския игрален филм “Златна роза ” присъди Диплом за особено достижение на късометражния филм 13-ТИ АВГУСТ.

Голяма премия Златна роза за късометражно кино

Заради неконвенционалната поетика – образна и наративна, поради куража на режисьора да бъде уязвим по спокоен и внимателен метод, поради гения да трансформира персоналното прекарване в универсално трогателен роман. Журито за късометражно кино и сериали на 41-вия фестивал на българския игрален филм “Златна роза ” присъди Голямата премия на късометражния филм ТИХО В СНЕГА.

ЖУРИ ПЪЛНОМЕТРАЖНИ ФИЛМИ:
Диплом за специфични достижения

За осъществяването му на телефонен лъжец в УРОЦИТЕ НА БЛАГА, обещано единствено с глас и без екранно наличие – незаменима роля, която движи всички събития във кино лентата. И за способеното му партньорство в поддържащата роля в ДОБРИЯТ ШОФЬОР, журито на 41-вия фестивал на българския игрален филм “Златна роза ” присъжда Диплом за специфични достижения на Герасим Георгиев-Геро.

За истинската ѝ сценография във кино лентата Ф1.618, журито присъжда Диплом за специфични достижения на Сабина Христова.

Награда за дебютен пълнометражен филм

За чувствителността и хуманизма, за уважението към достолепието на елементарния човек, и за майсторската му работа с актьорите – премията за дебютен пълнометражен филм печели Тонислав Христов за ДОБРИЯТ ШОФЬОР.

Награда за мъжка роля

За представянето на един надълбоко впечатляващ със скромното си наличие воин, който търси нови пътеки в живота, журито на 41-вия фестивал на българския игрален филм “Златна роза ” присъжда премията за Мъжка роля на Иван Бърнев за кино лентата ВАСИЛ. И за още три напълно изпълнени функции в границите на конкурсната стратегия – една основна (Стефан в МИРИС НА ЛИПА) и две второстепенни (Следователят в УРОЦИТЕ НА БЛАГА и Сираков в ДИАДА).

Награда за женска роля

За майсторската промяна – от педантична учителка по български език в лишен от честен компас лъжец – премията за най-хубава женска роля се дава на Ели Скорчева за УРОЦИТЕ НА БЛАГА.

Награда за сюжет

Събитията към една машинация се трансформират в притча за положението на цялото общество, разобличаваща печалните „ герои на нашето време. “ Необходими са обилни качества, с цел да се реализира това в един сюжет. Откриваме ги в този филм. Наградата за сюжет се връчва на Симеон Венциславов и Стефан Командарев за УРОЦИТЕ НА БЛАГА.

Награда за операторско майсторство

За умеенето да снима в доста правилните тоналности на сиво-бежовото всекидневие, да минава от непосредствен проект към динамични и, от време на време, монументални подиуми, и да приспособява снимачния си способ към визията на режисьора, премията за операторско майсторство се присъжда на Веселин Христов за УРОЦИТЕ НА БЛАГА.

Награда за постановка

За способността да основава динамични и многопластови подиуми, да поддържа темпото на кино лентата и да извлече прочувствено кресчендо от актьорите, присъждаме премията за постановка на Яна Титова за кино лентата ДИАДА.

Награда на град Варна

За незабравима дебютна роля, изпълнена с сила и пристрастеност – премията на Варна получава Маргарита Стойкова за кино лентата ДИАДА.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР