Уреди, инсталирани покрай пясъчника, не успяват да измерят скока и

...
Уреди, инсталирани покрай пясъчника, не успяват да измерят скока и
Коментари Харесай

Спортни хроники: Преди да направи скока на века, той беше просто побойник

Уреди, конфигурирани около пясъчника, не съумяват да измерят скока и съдиите са принудени да извадят положителните остарели рулетки. Няколко часа по-късно е оповестено – това е „ скок в XXI век “.

Героят Биймън е роден в квартала Куинс, Ню Йорк, който тогава е прочут и като „ Ямайка “ и е тотално гето, цялостно с наркомани и алкохолици. Боб не познава татко си, майка му умира от туберкулоза, а доведеният му татко го употребява за боксова круша, когато се напие. Единственият родственик, който се грижи за момчето, е баба му.

В сходна среда Биймън няма доста варианти пред себе си. Сам признава, че още от дребен си е падал по скъпите коли, пачките с пари и блестящите движимости. Става член на локална тайфа от младежи и като че ли пътят му наподобява съдбоносен – само че всичко се трансформира, когато негов другар е убит пред очите му.

Тогава Биймън е единствено на 14. Самият той е изключван няколко пъти от учебно заведение, един път поради пердах с преподавател. Тогава Боб дава заричане, че ще се поправи и в действителност съумява.

Тийнейджърът трансформира фрапантно държанието си, заляга над учебниците и приключва гимназия. После отпътува да учи в университет, където се възпламенява по спорта. Трябва да избира сред баскетбол и лека атлетика и тогава се стопира на дългия скок.

Но не всичко е цветя и рози. Биймън постоянно е наказван, а стипендията му е даже спирана, защото е открит герой за правата на чернокожите и отхвърля да взе участие в надпревари против учебни заведения напълно за бели, които поддържат сегрегацията в Съединени американски щати по това време.

Преди Олимпиадата през 1968-а, 22-годишният Биймън се намира в съвършена форма. По време на подготвителния шампионат преди Олимпиадата, Биймън записва 8,39 м – с четири сантиметра повече от международния връх, който тогава се дели от Бостън и Игор Тер-Ованесян (СССР). Заради сериозен попътен вятър обаче опитът му не е зачетен.

Вследствие на сериозните си политически убеждения и цивилен позиции Биймън идва в Мексико Сити без треньор. Боб отпътува за Игрите като главен кандидат за златото, а с подготовката му се заема точно Бостън, който е негов съотборник в националния тим на Съединени американски щати.

Началото обаче е разочароващо, в действителност нервният Биймън е на крачка от неуспеха – прави два фаула и е на един опит от дисквалификацията. След къса консултация с Бостън, той възстановява увереността си и в третия си опит скача 8,19. Това е вторият най-хубав резултат в квалификациите, единствено след този на Бостън от 8,27 м. Тер-Ованесян остава надалеч обратно със 7,74 м.

„ Изпих няколко чаши текила. Трябваше да се успокоя. Правих и секс с една другарка. Извърших най-големия грях в спорта “, споделя скачачът в изявление за „ The Guardian “ през 2007 година

Това се случва ден преди огромния край и дава резултат.

На стадиона в Мексико Сити 40 000 фенове, американецът се появява в бранша, замръзва за 20 секунди, по-късно побягва. Опитът му трае единствено 6 секунди, само че това са едни от най-великите 6 секунди в олимпийската история!

Биймън развива такава скорост, че прелита оттатък системата за премерване.

Съдиите не могат да повярват на очите си. Невъзможно е да регистрира резултата на Биймън. Затова се стига до потреблението на елементарна рулетка и цели 20 минути по-късно резултатът е разгласен: Боб Биймън, Съединени американски щати – 8,90 м.

Тъй като е в метрична система, резултатът не приказва нищо на Биймън. Затова и той не съумява да реагира незабавно. Но откакто схваща, че е скочил 29 фута и е подобрил международния връх (с цели 55 сантиметра), дава воля на страстите си. Даже краката му омекват и той се свлича на земята.

Рекордът на Биймън остава в историята като „ Скока на XXI век “ и като „ Перфектния скок “.

 Снимки: Wikipedia

   

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР