- Управляващото мнозинство издигна настоящия главен прокурор Сотир Цацаров за

...
- Управляващото мнозинство издигна настоящия главен прокурор Сотир Цацаров за
Коментари Харесай

Прокуратурата и КПКОНПИ имат обща пъпна връв

- Управляващото болшинство издигна сегашния основен прокурор Сотир Цацаров за началник на антикорупционната комисия. Какъв претекст смятате, че стои зад тази номинация?

- Изборът на Сотир Цацаров за ръководител на КПКОНПИ е просто частица, част от по-голямата игра, която е обвързвана с избора на Иван Гешев за основен прокурор. Поставяне на верните хора на верните места, които да подсигуряват сигурността на висшата политическа корист и нейната недостижимост, както досега. Потенциалните цели на новия основен прокурор и началник на КПКОНПИ чакам да бъдат или тези от близкото минало, или сходни на тях - бизнесмени, които не вървят в една крачка със статуквото, опозиционни политици, някогашни министри, управленци на локално равнище, които с времето са станали неуместни, за какво не и публицисти. Към юристите също се насочиха многочислени закани.

- Самият Цацаров дава обещание, че ще " пробуди "  КПКОНПИ. Как тълкувате това негово желание?

- Аз прочетох концепцията му. Честно казано, не видях в нея по какъв начин ще се случи това събуждане. Може би това е по този начин, тъй като той първо направи това гръмко изявление, че ще разсъни КПКОНПИ, и по-късно си е правил концепцията. В голямата си част тя се занимава с някакви организационни разбърквания, усъвършенствания, усъвършенстване на самия процес в рамките на КПКОНПИ. Очаквах обаче да се обърне повече внимание на конфискационните производства, защото те са най-важни. Това е най-силното оръжие на комисията. На него напълно най-после му е отделено доста малко място с нищо неказващо наличие. Смятам, че липсват най-важните данни от активността на КПКОНПИ - какъв брой тъкмо пари тя събра и внесе в бюджета. В момента не може да се наблюдава една кореспонденция от началото до края. 

- В концепцията си Цацаров предлага още комисията да прави всекидневен мониторинг на медиите, с цел да следи за изявления, които съдържат информация за корупция. По закон КПКОНПИ има ли въобще право да се самосезира по публикации? Все отново тя не преглежда даже анонимни сигнали.

- Тя може да се самозадейства, само че тогава и качествената, и количествената страна на една такава инспекция при самосезиране ще бъде радикално друга от инспекцията, подхваната след сезиране от прокуратурата. Това е написано в самия закон за КПКОНПИ. Проверката, която се прави след повдигнато обвиняване от прокуратурата, е доста по-задълбочена и огромна, включваща всевъзможни източници на информация. За сметка на това елементарните инспекции се лимитират най-често до обществено налична информация или единствено до такава, която е налична на КПКОНПИ въз основата на декларирани условия. Даже не съм сигурен ревизират ли в Имотния и Търговския указател. Когато имаше сигнал против Делян Пеевски от съдружие БОЕЦ, тогава комисията под управлението на Пламен Георгиев извърши доста повърхностна инспекция и финишира с изявлението, че явно депутатът има доста положителни юристи и счетоводители. Важно е да се каже, че прокуратурата и КПКОНПИ са свързани с обща пъпна шнур във връзка с тези най-опасни производства, а точно конфискационните. Освен това прокуратурата има право да оспори всеки един акт на КПКОНПИ за определяне на спор на ползи. Тя можеше да оспори неустановяването на подобен при Владислав Горанов, можеше да го направи и по " Апартаментгейт ".

- Очаквате ли антикорупционната комисия да се задейства във връзка с къщите за посетители, а именно да стартира конфискация в случаите, при които непозволено са отпуснати пари от еврофондове?

- Вече има едно повдигнато обвинение на някогашния зам.-министър на стопанската система Александър Манолев. Ако се вгледате в това по какъв начин то е повдигнато, прави усещане, че не е по алинеята, която автоматизирано отключва инспекция от КПКОНПИ. Съдейки по обществената информация, той е упрекнат по член 248А, ал.3, вр. с алинея 2 от Наказателен кодекс. Този член споделя, че който, за да получи заем, показа погрешни сведения, се санкционира с отнемане от независимост и санкция. Това е главният състав. Алинея 2 споделя, че наказание се постанова също и на оня, който е желал да получи средства от еврофондове. Ако обвиняването обаче беше повдигнато по алинея 5, която споделя, че в случай че вследствие на предоставената погрешна информация вече са получени средства от европейските фондове, тогава КПКОНПИ можеше да стартира инспекция, която да приключи с конфискация. Предполагам, че откакто къщата за посетители съществува, тя беше показана по медиите, значи пари са получени. И си задавам въпроса за какво обвиняването на Манолев е по-щадящо. На всички би трябвало да е ясно, че прокуратурата държи ключа към подобаващите обвинявания и доста зависи по какъв начин те са дефинирани.

- Държавният глава към този момент подписа указа за назначение на Иван Гешев за основен прокурор. Защо съгласно вас президентът не се вслуша в апела да сезира Конституционния съд с въпроса дали процедурата по избора е спазена?

- Ние от самодейност " Правосъдие за всеки " настоявахме президентът, като правоимащо лице, да сезира Конституционен съд, с цел да влага в бъдещата правна сигурност по одобряването на избора на основен прокурор, ръководител на Върховния административен съд и ръководител на Върховния касационен съд. Защото тези позиции ще не престават да бъдат избирани по този метод и ще би трябвало да бъдат потвърждавани от президента. Тоест при отвод да бъде подписан указът за назначение кандидатурата само да бъде прегласувана във Висшия правосъден съвет, а не да стартира нова процедура. Трябва да имаме дефинитивна изясненост относно ролята на президента в този развой. Той или е последният поръчител за правната изисканост, или е просто един задоволително добре заплатен държавен регистратор, собственик на някакъв щемпел.

- По време на чуването на Гешев във Висш съдебен съвет беше представено решение на Конституционен съд от 2002 година Там не се ли споделя тъкмо, че Висш съдебен съвет има право да прегласува кандидатурата, в случай че тя бъде върната от президента?

- Това се споделя в половин изречение в така наречен съобразителна част. Това не се споделя в диспозитива на решението, още повече че това решение не се занимава с избора на " тримата огромни " в правосъдната власт, а то дава отговор какъв е правният темперамент на тези решения, които се постановяват от Висш съдебен съвет, и надлежно на Министерския съвет, когато се вършат оферти за назначение на посланици. Защото и двете отиват при президента. Това решение споделя, че както решенията на Министерски съвет за посланици, по този начин и тези на Висш съдебен съвет, с които се предлага назначението на някой от " тримата огромни ", нямат независим административен темперамент. Процедурата по желание е двуходова - преди всичко един орган предлага, а на второ президентът утвърждава.

- Румен Радев направи поръчка, че ще провежда спор за смяна в конституцията, която да бъде ориентирана към прокуратурата. Очаквате ли това да докара до някакъв резултат?

- Преди няколко месеца президентът направи една кръгла маса, на която беше поканил представители на съсловни организации като Асоциацията на прокурорите, Съюза на съдиите, Висшия адвокатски съвет. Идеята му беше да получи мнения какви би трябвало да бъдат качествата на един сполучлив претендент за основен прокурор. Тоест той искаше да се сътвори единна матрица от информация. За страдание, след извършена една такава кръгла маса малко по-късно последва среща сред президента и Сотир Цацаров. След тази среща секна и този формат на кръглата маса. Аз си върша извод за себе си, че най-вероятно господин Цацаров не е бил доста склонен с метода на президента. Аз в оповестеното от Радев желание за парламентарен спор намирам някаква утешителна парченце за онази част от гражданското общество, което протестираше против избора на Гешев. 

- Инициатива " Правосъдие за всеки " ще продължи ли с митингите против Иван Гешев?

- Той към този момент е определен, няма по какъв начин да протестираме против този избор. Ние на този стадий нямаме искане за оставката на държавното управление на Борисов. Но ние доста деликатно ще следим евентуалния избор на Сотир Цацаров за началник на КПКОНПИ и последващите дейности на основния прокурор. " Правосъдие за всеки " ще бъдем дейни и на други полета, освен на протестното. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР