Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева смята, че е реалистично

...
Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева смята, че е реалистично
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Не трябва да пропуснем шанса България да приеме еврото

Управляващият шеф на МВФ Кристалина Георгиева счита, че е реалистично България този път да влезе в еврозоната и показва, че това е въпрос на политическа воля.

Аз считам, че е допустимо. Какво следва - до септември месец, когато се актуализират анализите за България, ние към момента имаме време да доведем инфлацията до равнищата, на които тя би трябвало да бъде. Това значи държавните управления до тогава да не инжектират в стопанската система проинфлационни импулси. Ако ние покрием критериите, проектът ще бъде изпълнен, споделя тя в изявление пред Българска телеграфна агенция. Преди седмица тя бе определена за нов 5-годишен мандат отпред на фонда.

Посочва, че е добре за хората и за бизнеса да има поддръжка в сложни времена, само че не е добре, в случай че тя се трансформира в по-висока инфлация. " Не единствено че не е добре за влизането на България в еврозоната, само че и за българските жители. Инфлацията е налог върху приходите на хората и изключително по-бедната част от популацията доста страда от нея ", изяснява тя.

Посочва, че макар идните избори влизането в еврозоната е тематика, по която има единение сред политиците и България не би трябвало да пропуща този късмет, откакто отсрочва тематиката към този момент два пъти.

" Ще повторя нещо, което съм казвала и преди - щом сме във валутен ръб, ние консумираме паричната политика на Европейската централна банка. Не съм чула в Българя да има предпочитание да се излезе от валутния ръб. И тук идва въпросът - за какво ние желаеме да консумираме политика, в чието образуване ние не участваме ", добавя Георгиева.

Тя също споделя мнението на задачата на МВФ, която бе в България през март, че е време плоският налог да бъде сменен с напредничав. " Ние имаме сполучливи бизнеси, сполучливи хора - това е отлично. Но това значи, че те могат да способстват малко повече за качеството на работната ръка, за качеството на инфраструктурата, за страната си като цяло. Това ще бъде в полза на техния бизнес и на качеството на техния живот ", показва Георгиева.

Анализира, че когато България одобри плоския налог, това е било вярно решение, тъй като задачата му е била парите да излязат " на ярко ". Посочва, че в този момент са налице " по-добри институции и не е нужно да привличаме парите да излизат на ярко с 10-процентен плосък налог ". Посочва, че по света диференциране на данъчната ставка се приема като вярно.

По тематиката с настройката на централните банки по света да пристъпят към понижение на водещите си лихви Георгиева чака това да става на друга скорост. " През идващите месеци ще станем очевидци по какъв начин водещите централни банки най-вероятно ще следват друг път. Не е изключено да забележим " Банк ъв Ингланд " и Европейската централна банка да тръгнат към събаряне на лихвите преди Управлението за федерален запас на Съединени американски щати ", споделя тя. Причина за това са разнопосочните трендове в обособените стопански системи.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР