Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева е

...
Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева е
Коментари Харесай

Втори мандат: Кристалина Георгиева е единственият кандидат за шеф на МВФ

Управляващият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева е единственият претендент , препоръчан от страните членки, заяви Изпълнителният съвет на основаната във Вашингтон институция.

" Бордът на шефовете ще продължи процеса на номиниране, като членовете на Борда ще проведат изявление с претендента, госпожа Георгиева. Целта е п роцесът да бъде финализиран допустимо най-скоро , до края на април ", се споделя в изказването.

Според близки източници преназначаването може да стане през идващите няколко дни , даже преди пролетните срещи на МВФ и Световната банка, които ще се проведат от 15 до 19 април във Вашингтон, предава Агенция Франс Прес.

По традиция ръководещият шеф на МВФ е претендентът, препоръчан от европейските страни , а президентът на Световната банка (СБ) е претендентът, препоръчан от Съединените щати . Това е разделяне, което огромните разрастващи се страни, като се стартира с Китай и Индия, все по-открито слагат под въпрос.

Разпределението на капитала в тези две институции обаче към момента дава на Съединените щати и Европейски Съюз преобладаваща власт.

Този развой се случва една година след назначението на новия президент на Световната банка Аджай Банга, след сходна процедура, последвала оставката на неговия предходник Дейвид Малпас.

Номиниран от Съединените щати, Банга, който е роден в Индия , само че е американски жител, беше единственият претендент, препоръчан от страните членки на Банката.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР