Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева призова българите

...
Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева призова българите
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: В държавите с висок процент ваксинирани икономиките се възстановяват по-бързо

Управляващият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева прикани българите да се имунизират по-активно . В изявление за БНР тя изрично съобщи, че в страните с висок % на имунизирано население стопанските системи се възвръщат по-бързо.

Помолена за коментар на обстановката у нас, където по последни данни към 20% от популацията е ваксинирано против Covid-19, тя съобщи: 

" Притесняващо е, тъй като виждаме, че в другите страни в Европа, където имунизирането е на по-високо равнище, действието на стопанската система се форсира.  В България имаме по-малко дейна акция за имунизирането и в същото време голяма дезинформация ".
Георгиева предизвести, че като цяло  неравномерната имунизация в страните слага под риск по-бързото превъзмогване на последствията от пандемията:
" Рискът идва от това, че здравната система на една страна не може да се оправя с нивото на заболелите. Ние целим здравната система да може във всеки един миг да работи обикновено, с цел да няма суматоха и с цел да не се постановат ограничаващи ограничения, да не я стопираме стопанската система.  Защото не може до безспир да се наливат помощи, би трябвало да вдигнем на крайници стопанската система, а с цел да я вдигнем, би трябвало да преодолеем здравната рецесия ".

Покачващата се инфлация е преходна и към този момент не буди съществено терзание, безапелационна бе още Кристалина Георгиева . По думите ѝ централните банки имат инструментариум, с който да овладеят покачващите се цени, в случай че процесът излезе от здравословния ритъм и той се крие главно във опцията за повишаване на лихвените нива. Това от своя страна обаче слага въпроса за цената на държавния дълг на всички места по света:

" Ако имаме повишаване на лихвите, което се случва по-бързо, в сравнение с в този момент го предвиждаме, това може да докара в разрастващите се страни и в страни с нови пазарни стопанска система, а и даже в развитите страни, до съществено дългово напрежение ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР