Управляващият директор на Европейския механизъм за стабилност (ЕМС) - Клаус

...
Управляващият директор на Европейския механизъм за стабилност (ЕМС) - Клаус
Коментари Харесай

Спасителният фонд на еврозоната не трябва да емитира коронаоблигации

Управляващият шеф на Европейския механизъм за непоклатимост (ЕМС) - Клаус Реглинг, разяснява в изявление за "Файненшъл таймс ", че за кратковременен отговор на рецесията би трябвало да се употребяват съществуващите институции и принадлежности. И че издаването на "коронаоблигации " би трябвало да се разпореди на нова европейска конструкция, чието основаване ще отнеме сред една и три години.

Позицията на Реглинг е леден душ за покачващата се политическа температура и апелите за групови излъчвания на еврозоната за превъзмогване на пандемията от COVID-19. Шефът на избавителния фонд на еврозоната твърди, че европейските институции към този момент са емитирали общ дълг за над 800 милиарда евро (с натрупване). И че могат да пуснат на пазара още бумаги, в случай че е належащо да покриват свързани с рецесията краткосрочни финансови потребности. Докато в дълготраен проект има и други варианти.

Еврогрупата нарежда ЕМС в центъра на проектите си за общ отговор на икономическите провали от ковид. Официални представители на блока разискват опцията за прилагане на така наречен "Превантивна кредитна линия с разширени условия " (ECCL) от държавни управления, които търсят спомагателни източници на финансиране.

Да напомним, че ЕМС работи с два типа превантивни кредитни линии, които се дават на съответната страна преди тя да стартира да изпитва усложнения за привличане на средства от финансовите пазари. Тези линии могат да се изтеглят или посредством заеми или посредством издаването на нови акции или облигации. Освен кредитната линия с разширени условия е основана и "Превантивна условна кредитна линия " (PCCL), достъп до която имат страни, отговарящи на шест спомагателни критерия.

Господин Реглинг счита, че е прекомерно рано да се чака консенсус измежду държавните управления от еврозоната по какъв начин тъкмо да бъдат приспособени инструментите на ЕМС към сегашните рискови условия. Той обаче се надява към тези превантивни кредитни линии на институцията да бъдат "прикачени " стеснен брой спомагателни условия. Примерно, парите да се употребяват за разноски за бранша на опазването на здравето или за финансиране на ограничения, които би трябвало да отстранят икономическите последици от пандемията. Със сигурност ще има условие да се съблюдава надзорната рамка на Европейски Съюз, което по този начин или другояче е наложително за страните членки.

През предходната седмица група от девет страни членки на еврозоната, сред които Франция, Италия и Испания, приканиха сътрудниците си да работят дружно върху основаването на общ дългов инструмент, който да подсигурява "стабилно дълготрайно финансиране на политиките, нужни за компенсиране на вредите, нанесени от пандемията ". Тяхното предложение обаче пропадна откакто Германия и Нидерландия се оповестиха за следващ път твърдо срещу него.

Управляващият шеф на ЕМС вижда решение в основаването на напълно нова европейска институция, която да продава тези общи облигации, ако се реализира политическо единодушие - комплициран и изискващ време план. Той може да отнеме една, две или три години и би трябвало да е подплатен с капитал или гаранции или с избрани бъдещи доходи. Просто тъй като никой не може да сътвори облигации от нищото.

Засега Реглинг не счита, че би трябвало да се усилва кредитния потенциал на ЕМС, който е 410 милиарда евро.

Според него "в еврозоната няма големи макроикономически несъответствия, за разлика отпреди 10-12 години ". И даже страните с най-тежки провали от COVID-19, в това число Италия, имат свободен достъп до финансовите пазари. А на опасенията на някои политици, че потреблението на ECCL може да заплаши позициите на страната на финансовите пазари, Реглинг опълчва съществуването на сходни кредитни линии в МВФ, които вдъхват сигурност на вложителите.

Шефът на ЕМС осведоми, че периодите на кредитирането от ECCL ще бъдат разисквани от еврогрупата през идните дни и акцентира, че неговата институция е по-гъвкава от МВФ.

Реглинг прикани за взаимност, тъй като всички страни от еврозоната навлизат в криза. Публичният им дълг може да се увеличи с спомагателни 10% или 20% от Брутният вътрешен продукт вследствие на рецесията. Така че с изключение на националния отговор е належащ и мощен и съдбоносен европейски отговор. Защото всяка страна - членка на общността има интерес всичките останали сътрудници да преодолеят рецесията, която се обрисува като най-мощната след Втората международна война.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР