Управляващите в Северна Македония социалдемократи (СДСМ) избраха смятания за посочен

...
Управляващите в Северна Македония социалдемократи (СДСМ) избраха смятания за посочен
Коментари Харесай

Партията на Заев избра нов лидер, който скоро ще е премиер

Управляващите в Северна Македония социалдемократи (СДСМ) избраха считания за посочен от премиера Зоран Заев Димитър Ковачевски за ръководител с голямо болшинство.

На директен избор измежду членовете на партията Ковачевски получи 37.6 хиляди гласа от общо 44.4 хиляди членове на СДСМ, упражнили правото си на глас. Участвалите бяха общо 86.5% от всички регистрирани социалдемократи.

Досегашният заместник-министър на финансите, считан за прагматичен и насочен повече към потребностите на стопанската система и бизнеса, поема партията в миг, когато тя наподобява мощно разтърсена. С избора му се прави и още една вървя към промяна на македонския министър председател. Според политици от обкръжението на Заев формалната му оставка е въпрос на месец или два.

Смяната на върха на СДСМ от Заев към Ковачевски се смяташе за предизвестена, откакто Ковачевски стартира, седмици преди гласуването, да взе участие в срещите на Заев за образуване на ново болшинство, а малко по-късно се кандидатира.

Заради обединението и България

Заев на партията след разгрома на СДСМ на локалните избори през октомври. След като един път отсрочи оставките си, той разгласи предишния месец, че в СДСМ стартира процедура за нов водач, а откакто тя завърши, той няма да остане дълго министър-председател, защото счита, че това е задача на оглавяващия партията.

Премиерът изясни изчакването си с потребността както да се стабилизира обединението, останала без болшинство след отдръпването на дребната албанска партия " Беса " след изборите, по този начин и да се види посоката на разногласието с България и какъв брой бързо ще може да се откри решение, с което да бъде свалено ветото за начало на договаряния с Европейски Съюз. Миналата седмица Заев и кабинетът си върна болшинството в Народното събрание. Така се обезпечи опция за оставането на власт на досегашното държавно управление, само че с нов министър председател, след напускането на Заев.

" Позволете ми да благодаря на досегашния ръководител Зоран Заев, " сподели Ковачевски след избирането. " С храбростта си мотивираше и въодушевяваше всики ни. Заедно с жителите срути режима на (Никола) Груевски, вкара страната в НАТО, научни ни какво е партийно приятелство, остави в наследство да продължим по пътя надемократично развиване. Тази вечер стопираме с обещанията, от на следващия ден започваме с осъществяването. Много работа има, с цел да се възвърне доверието на жителите и членовете. "

Другите двама претенденти, Фросина Ременски и Йован Деспотовски, взеха общо малко над 6100 гласа.

Повече за Димитър Ковачевски.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР